NOS NieuwsAangepast

FNV-voorzitter woedend op kabinet

FNV-voorzitter Ton Heerts verklaart oorlog aan kabinet

FNV-voorzitter Ton Heerts haalt hard uit naar het kabinet. Hij is woedend over de opstelling in het conflict over de cao's voor het overheidspersoneel. "Het is onbegrijpelijk, ongehoord en onbeschoft wat het kabinet doet met leden van de FNV en velen in dit land." Heerts wil de zaak niet langer overlaten aan zijn vice-voorzitter, Ruud Kuin, en gaat nu zelf de confrontatie aan, in de hoop het tij te keren.

Het is onbegrijpelijk dat dit kabinet, dat het goed voorhad met de sociale partners en de FNV, zo'n steek in de rug van de FNV geeft.

FNV-voorzitter Ton Heerts

Eerder vandaag werd bekend dat de FNV een kort geding aanspant als het loonbod voor het overheidspersoneel niet binnen 24 uur van tafel gaat. De vakbond heeft dat aangekondigd in een brief aan het overlegorgaan van werkgevers en bonden bij de overheid, ROP. Volgens de FNV is het loonbod "een sigaar uit eigen doos". De andere drie ambtenarenbonden zijn wel voor.

De FNV hoopt dat de rechter de cao-onderhandelingen voor de rijksambtenaren ongeldig verklaart. Volgens de vakbond zijn er juridisch twee argumenten. De onderhandelingen zijn "niet open en reëel", omdat de uitkomst al bij voorbaat zou hebben vastgestaan.

Formeel kan er een akkoord worden afgesloten drie van de vier bonden akkoord zijn, maar de FNV bestrijdt dat. Volgens een woordvoerder is een cao niet rechtsgeldig als een meerderheid van de vakbondsleden tegen is. De FNV is verreweg de grootste van de vier bonden.

Onderhandelingen vanmorgen hervat

Het is nog niet duidelijk of de gang naar de rechter de onderhandelingen voor een nieuwe rijksambtenaren-cao kan vertragen. Die zijn vanmorgen hervat, overigens met deelname van de FNV. Volgens het CNV kan er snel een resultaat liggen en kunnen een half miljoen ambtenaren en leraren de loonstijging mogelijk al in oktober tegemoetzien.

Het kabinet biedt 5 procent meer loon over twee jaar, en een eenmalige uitkering van 500 euro. Tegelijkertijd gaat de pensioenopbouw omlaag. De FNV probeert uit alle macht het loonbod van tafel te krijgen. De vakbond heeft ook verrassingsacties aangekondigd en een referendum onder de 2,8 miljoen leden van pensioenfonds ABP.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl