FNV-voorman Ton Heerts (links) bij een politieactie
NOS Nieuws

FNV doet ultieme poging om loonakkoord te blokkeren

Vakbond FNV organiseert een referendum onder de bijna 3 miljoen leden van pensioenfonds ABP. Het is een ultieme poging om het loonakkoord dat drie bonden met de overheid hebben gesloten, te blokkeren. Ook blijft de bond actievoeren.

Hoe het referendum precies in zijn werk gaat, is nog onduidelijk. Het gebeurt in elk geval via internet.

Vakcentrales CNV, CMHF, en het Ambtenarencentrum maakten vandaag bekend dat de meerderheid van hun leden akkoord gaat met het loonakkoord dat is bereikt met de overheid. Besloten is dat werknemers in de publieke sector dit jaar en in 2016 een loonstijging krijgen van in totaal ruim 5 procent en een eenmalige uitkering van 500 euro ontvangen.

Nu de achterban akkoord is, zullen de cao's volgens CNV heel snel worden gesloten en kan het geld al in oktober op de bankrekeningen van de ambtenaren en onderwijzers staan.

FNV wil traineren

De grootste vakcentrale FNV heeft grote bezwaren tegen het akkoord en wil het proces vertragen. Volgens de vakcentrale betalen werknemers de loonstijging met een afbraak van hun eigen pensioen. Omdat deze ingreep alle ambtenaren en voormalig ambtenaren treft, die zijn aangesloten bij pensioenfonds ABP, wil FNV hen een stem geven.

FNV gaat naar eigen zeggen juridisch alles uit de kast trekken om het akkoord te blokkeren. Ook zal de vakcentrale verrassingsacties in het land organiseren. In tegenstelling tot de andere bonden denkt FNV niet dat er op 1 oktober een nieuwe cao ligt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl