Rijksambtenaren voerden in mei actie voor een nieuwe cao met loonsverhoging
NOS Nieuws

Ambtenaren akkoord met loonstijging

De leden van vakcentrales CNV, CMHF en het Ambtenarencentrum hebben ingestemd met het principe-akkoord dat de bonden in juli sloten over een loonstijging voor ambtenaren. De afgelopen vier jaar zaten zij op de nullijn.

Nu de achterban van drie van de vier bonden akkoord zijn, is de weg vrij voor hen om cao's af te sluiten met de overheid. De FNV is nog altijd tegen en zet zijn acties door.

'Cao's ambtenaren kunnen snel worden gesloten'

Volgens het CNV kan de cao voor 120.000 rijksambtenaren al binnen een week rond zijn. Voor 1 oktober volgen dan de meeste andere cao's, voor de 380.000 leerkrachten, militairen en medewerkers van de rechterlijke macht. De cao voor politie-ambtenaren zal langer op zich laten wachten volgens de christelijke vakcentrale.

Loonstijging versus pensioen

In juli kwamen het kabinet en het CNV, CMHF en het Ambtenarencentrum overeen dat werknemers in de publieke sector over dit en volgend jaar een loonstijging krijgen van in totaal ruim 5 procent en een eenmalige uitkering van 500 euro.

De grootste vakcentrale, FNV, heeft grote bezwaren tegen het akkoord omdat tegenover de loonstijging staat dat de ambtenaren waarschijnlijk minder pensioen opbouwen. Dat heeft ambtenarenpensioenfonds ABP berekend. ABP maakt hierbij wel het voorbehoud dat dit "afhankelijk is van de loon- en prijsontwikkeling in de toekomst."

Het akkoord geldt voor de ruim 600.000 politieagenten, leerkrachten, militairen, medewerkers van de rechterlijke macht en rijksambtenaren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl