Meer acties overheidspersoneel ophanden
Zo'n 350 leden van vakbond FNV zijn vanmiddag bijeengekomen om te praten over acties in de overheidssector. Ze zijn het niet eens met het loonbod dat is gedaan. Aanwezigen toonden zich bereid actie te gaan voeren en stelden de politieacties als voorbeeld.
De kans is dus groot dat buschauffeurs, onderwijzers, belastingambtenaren en douaniers binnenkort het werk neerleggen. Concrete acties zijn nog niet aangekondigd. Aanwezigen bij de FNV-bijeenkomst verklaarden het lastig te vinden om collega's op de werkvloer uit te leggen waarom er actiegevoerd moeten worden.
De vakbond gaat daarom meer informatiebijeenkomsten organiseren om aan zijn leden uit te leggen dat het getekende akkoord, met andere bonden, geen degelijk voorstel is. Eind augustus komen de leden weer bijeen.
Eerder akkoord
Vorige maand sloten CNV, CMHF en het Ambtenarencentrum wel een akkoord met de overheid over een loonstijging van in totaal 5 procent over dit en volgend jaar. De FNV en de politiebonden tekenden toen niet.
De FNV zegt dat werknemers grotendeels zelf opdraaien voor die 5 procent loonsverhoging, omdat hun pensioenopbouw tegelijkertijd verlaagd wordt. Volgens de vakbond gaan mensen er tot 15 procent in pensioen op achteruit.
CNV
Volgens vakbond CNV is het onzin dat mensen er zoveel op achteruitgaan. "Die 15 procent gaat uit van een niet-veranderende wereld. Maar die verandert wel en de pensioenregels ook. Bovendien bouwen medewerkers meer pensioen op als ze meer loon krijgen", zegt Patrick Fey, onderhandelaar voor CNV Overheid.
De CNV tekende het akkoord dus wel en laat nu zijn leden erover stemmen. Dat kan nog tot 31 augustus. Volgens Fey lijkt de uitkomst positief. "De medewerkers zijn heel blij dat ze na al die jaren eindelijk van de nullijn af zijn en er geld bij komt."
Nullijn
Premier Rutte en minister Plasterk van Binnenlandse Zaken benadrukten bij het tekenen van het akkoord meteen dat het kabinet niet van plan is nog meer geld uit te trekken voor de lonen van ambtenaren. De loonsverhoging is de eerste na vier jaren van een nullijn voor ambtenaren.
In de overheidssector werken zo'n 1 miljoen mensen, FNV vertegenwoordigt daarvan ongeveer 330.000 medewerkers. De andere drie bonden hebben zo'n 250.000 leden.