Protesterende politiemensen eind mei in Den Haag
NOS Nieuws

Politie breidt protest uit, ook acties rond Prinsjesdag

De politiebonden komen met nieuwe acties. Zo gaat de politie onder meer actievoeren op Prinsjesdag en tijdens SAIL Amsterdam. Verder gaan de bonden de komende weken leden oproepen niet mee te werken aan het uitzetten van vreemdelingen en willen ze geen dossiers meer naar het Openbaar Ministerie sturen.

Als het aan de bonden ligt stoppen agenten verder met het vastleggen van persoonsgegevens en het maken van foto's van verdachten. Ook worden geen vergunningen voor de schietsport verleend en staat de politie niet langer de pers te woord. Persberichten worden ook niet meer gemaakt, staat in een bericht van de Nederlandse Politiebond.

De bonden ACP, NPB, ANPV en VMHP zijn het samen eens geworden over de nieuwe acties. Dat gebeurde op basis van voorstellen van hun leden. De acties zijn erop gericht het kabinetsbeleid te verstoren. De bonden hopen dat met name minister van Financiën Dijsselbloem door de knieën gaat en meer geld beschikbaar stelt voor de politie-cao.

'Er komen nu wat acties waarbij ook het publiek wordt getroffen'

'Acties mogen openbare orde niet schaden'

Het cao-overleg tussen de politiebonden en minister van Veiligheid en Justitie Van der Steur zit volledig vast. Het voorstel van de minister is volgens de bonden ontoereikend.

Het afgelopen weekeinde voerden politiemensen actie door niet aanwezig te zijn bij voetbalwedstrijden. Daardoor konden vijf wedstrijden in de eredivisie niet doorgaan.

Vorige week maandag begon de politie met de actie "geen spoed, geen politie". Agenten kregen van de bonden de oproep om alleen te reageren op spoedeisende meldingen. Die actie wordt de elke week met een dag uitgebreid. Deze week naar vandaag en morgen. Volgende week naar maandag, dinsdag en woensdag.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie zegt in een eerste reactie dat de acties de openbare orde niet mogen schaden. Als dat wel gebeurt, neemt het ministerie juridische stappen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl