F16
NOS Nieuws

VVD roept kabinet op te bombarderen in Syrië

Regeringspartij VVD roept het kabinet op om niet te treuzelen, en te gaan bombarderen in Syrië. De VVD vindt dat het kabinet te lang doet over het besluit om behalve in Irak, ook in Syrië doelen van terreurbeweging IS te gaan bombarderen. Dat is volgens de partij de enige effectieve manier om IS te bestrijden.

Voor het kabinet is heel lang de vraag geweest of dat juridisch wel is toegestaan volgens de regels van de Verenigde Naties. Ambtenaren en ook een externe adviseur kwamen tot de conclusie dat het mag. Nu staat het kabinet voor de vraag of het besluit wel verstandig is.

Eindoplossing

Coalitiepartner PvdA wil alleen gaan bombarderen als er voor Syrië een duidelijke eindoplossing in zicht is. De partij vindt het belangrijk dat de internationale gemeenschap een duidelijke militaire strategie heeft voor er wordt overgegaan tot bombardementen. Ook de onzekere politieke toekomst van president Assad speelt daarbij een rol.

De meeste landen bombarderen alleen in Irak. Een paar landen doen dat ook in Syrië, zoals de Verenigde Staten, Canada en een paar Arabische landen. Maar die coalitie groeit, want Australië sloot zich daar vandaag bij aan. En ook voor Groot-Brittannië en Frankrijk wordt het steeds meer een reële optie.

De VVD vindt dat Nederland zich bij deze groep landen moet aansluiten. Ook CDA, SGP en ChristenUnie denken er zo over. Een meerderheid lijkt in zicht want ook de PVV heeft eerder aangegeven voor de bombardementen te zijn. D66 voelt wel voor bombardementen in Syrië, maar wil vooraf duidelijkheid over een eindresultaat. Het is nu de vraag wat enkele eenmansfracties willen.

VVD roept kabinet op te bombarderen in Syrië

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl