Reyaad Khan in een IS video IS

De Britse luchtmacht heeft met een drone-aanval in Syrië twee Britse Syriëgangers gedood, zo heeft premier Cameron bekendgemaakt. Een derde strijder van Islamitische Staat kwam ook om bij de aanval. 

Het gaat om Reyaad Khan (21) uit Cardiff, Ruhul Amin uit Aberdeen van wie de leeftijd niet bekend is en een derde onbekende IS-strijder. Zij kwamen op 21 augustus in Raqqa om het leven bij een drone-aanval. 

De jihadisten zouden aanslagen hebben voorbereid op Brits grondgebied waarbij mogelijk veel slachtoffers zouden vallen. Daarom noemt premier Cameron de drone-aanval legaal en een daad van zelfverdediging. Bovendien was er geen andere manier om deze mannen tegen te houden, zei Cameron in het parlement.

Cameron vertelde dat het besluit om de Britten uit te schakelen niet licht is genomen en dat de openbaar aanklager er toestemming voor heeft gegeven. Bij de drone-aanval zijn geen burgers geraakt, zei de premier.

Het is voor het eerst dat Groot-Brittannië een militaire actie uitvoert in Syrië. De aanval stond los van de militaire acties die diverse landen uitvoeren tegen IS.

STER reclame