EPA

Frankrijk gaat verkenningsvluchten uitvoeren boven Syrië in de strijd tegen terreurgroep IS. In een toespraak zei president Hollande dat ook luchtaanvallen worden overwogen. Maar hij sluit de inzet van grondtroepen uit.

"Wij hebben bewijs dat er vanuit Syrië aanslagen worden voorbereid in verschillende landen, met name in Frankrijk", zei Hollande. "Het is mijn verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat we goed op de hoogte zijn van dreigingen richting ons land. Daarom heb ik opdracht gegeven tot het uitvoeren van verkenningsvluchten, die het mogelijk maken om luchtaanvallen te overwegen."

De verkenningsvluchten beginnen waarschijnlijk morgen al. Tot nu toe deed Frankrijk, net als Nederland, alleen in Irak mee aan luchtaanvallen tegen IS. De VS, Bahrein, Canada, Jordanië, Saudi-Arabië, Turkije en de Verenigde Arabische Emiraten zijn wel al langer actief in Syrië.

Vluchtelingen

Hollande zei dat de aanpak van terrorisme belangrijk is voor het oplossen van de vluchtelingenproblematiek. Frankrijk wil volgens Hollande de komende twee jaar ruim 24.000 vluchtelingen opnemen, zoals in een plan van de Europese Commissie staat. Volgens dat plan zou Nederland 7214 vluchtelingen moeten opvangen.

STER reclame