NOS SportAangepast

Hamilton behoudt zege en loopt uit

  • AFP
    Lewis Hamilton rijdt onbedreigd naar de zege in de grand prix van Italië in Monza
  • EPA
    Lewis Hamilton viert op Monza zijn veertigste GP-zege
  • AFP
    Gedrang in de eerste bocht van de grand prix van Italië op het circuit van Monza
  • EPA
    Max Verstappen reed een knappe race in Monza, maar kwam niet verder dan de twaalfde plaats

Wereldkampioen Lewis Hamilton (Mercedes) heeft op het circuit van Monza zijn zevende seizoenszege in de Formule 1 geboekt. Toch was de Engelsman lange tijd niet helemaal zeker van de veertigste zege uit zijn carrière.

Hamilton reed tijdens de grand prix van Italië van start tot finish aan de leiding en hield uiteindelijk 25 seconden over op Sebastian Vettel (Ferrari). Maar na afloop kwam naar buiten dat hij mogelijk met een te lage bandenspanning reed.

De internationale autosportfederatie FIA deed onderzoek naar het incident maar besloot om Hamilton niet te straffen. Hij behoudt zodoende zijn overwinning.

Onderzoek bandenspanning Mercedes levert geen straf op

In de laatste ronden werd Hamilton door zijn ploegleiding via de teamradio opgeroepen om het gat tussen hem en Vettel zo groot mogelijk te maken. De Engelsman reageerde met de snelste rondetijd van de dag, maar liet later via de radio weten niet sneller te kunnen. "Geen vragen, gewoon uitvoeren. We leggen het later uit", werd hem verteld.

Kort na de race bleek waarom. Voorafgaand aan de grand prix werd de bandenspanning gemeten van alle auto's. Na een klapband van Nico Rosberg in de kwalificaties van de grand prix van België heeft bandenfabrikant Pirelli nieuwe richtlijnen opgesteld. Bij de controle in Monza bleek de spanning van de Mercedessen van Hamilton en Rosberg te laag.

De leiding, die enkele ronden voor het einde van de race op de hoogte werd gebracht van de overtreding, vreesde mogelijk een tijdsstraf (van 25 seconden) en daarom moest de voorsprong (op dat moment zo'n 22 seconden) groter worden. Hamilton hield uiteindelijk precies 25,042 seconden over.

De vrees bleek terecht. Na de race moest Mercedes zich inderdaad melden bij de race-autoriteiten, maar die besloten geen straf uit te delen.

Räikkönen verpest start

Op Monza waren vooraf alle ogen gericht op de eerste bocht, waar in het verleden nogal eens ongelukken gebeurden. Dit keer was het opnieuw een gedrang van jewelste, maar grote schade bleef uit.

Kimi Räikkönen, die voor het eerst in twee jaar vanaf de eerste startrij van start ging, kende een dramatische start. De Fin kreeg zijn Ferrari niet van zijn plaats en werd door het hele veld ingehaald. Uiteindelijk zou Räikkönen zich nog terugknokken tot de zesde plaats.

Romain Grosjean en Pastor Maldonado (beiden Lotus) bleken toch geraakt in de eerste bocht en moesten al na een ronde opgeven. Samen met Rosberg waren zij de enige uitvallers.

Opmars Verstappen

Max Verstappen ging van de twintigste en laatste plaats van start en moest zich bovendien binnen drie ronden melden in de pitsstraat als straf voor het verliezen van zijn motorkap tijdens de kwalificatie. Dat deed hij meteen na de eerste ronde. Daarna begon Verstappen aan een fraaie opmars.

Met een knappe inhaalmanoeuvre verschalkte hij Jenson Button in de beroemde Parabolica-bocht. Omdat Verstappen eerder ook al Roberto Merhi, Will Stevens en Fernando Alonso wist in te halen, steeg de Nederlander acht plekken naar de twaalfde positie.

Pechvogel Rosberg

Na zijn eerste en tweede geplande pitsstop verloor Verstappen een paar plekken, maar hij reed zich terug tot de twaalfde plek achter ploeggenoot Carlos Sainz. Die plek, die geen recht geeft op WK-punten, bleek het hoogst haalbare.

De pechvogel van de dag was Nico Rosberg. De Duitse teamgenoot van Hamilton, tweede in de WK-stand, blies twee ronden voor het einde zijn motor op en verspeelde daarmee zijn derde plaats. Die plek viel, tot vreugde van de Italiaanse racefans, toe aan oud-Ferraricoureur Felipe Massa (Williams).

Herdenking Justin Wilson

Voorafgaand aan de race in Monza hielden de Formule 1-coureurs een minuut stilte ter nagedachtenis aan de Britse coureur Justin Wilson. De voormalige Formule 1-coureur overleed twee weken geleden nadat hij tijdens een race bij de IndyCar Series aan zijn hoofd geraakt werd door een brokstuk van de auto van collega Sage Karam.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl