Sebastien Vettel hoopt de Italiaanse fans te kunnen verblijden
NOS Sport

Vettel droomt van Italiaans mirakel op Monza

  • Louis Dekker

    Verslaggever Formule 1

  • Louis Dekker

    Verslaggever Formule 1

In 2008 won Sebastian Vettel met een Toro Rosso z’n eerste grand prix, op het Autodromo Nazionale Di Monza. Een daverende verrassing in de stromende regen. De tifosi hopen dat hij Ferrari komend weekend een zege schenkt, maar dat zal een flinke kluif worden.

Viervoudig wereldkampioen Vettel verhuisde dit jaar van Red Bull naar Ferrari. De tifosi in Monza omarmden hem als de verlosser. “Hij heeft dit seizoen al twee races voor ons gewonnen en de Grand Prix van Italië gaat hij ook winnen”, zegt Davide, een van de fans.

Z’n Vettel-cap, Ferrari-polo en knalrode sokken in scharlaken rode sneakers verraden van wie hij fan is. "Vorig jaar was ik nog fan van Alonso, maar ik heb hem ingeruild. Vettel is beter."

Sebastian Vettel tijdens een pitstop

Vleugels

Davide wacht geduldig op zijn kans in een enorme rij handtekeningenjagers. "Sebastian is hier al erg populair omdat hij al vanaf het begin probeert een beetje Italiaans te praten. En hij presteert optimaal." De fan heeft torenhoge verwachtingen. "Let maar op, Vettel krijgt hier vleugels in de race. Dit is een rood circuit. Wij schreeuwen de Ferrari’s naar het podium."

De realiteit zal waarschijnlijk anders zijn. Ferrari presteert weliswaar veel beter dan vorig seizoen, maar is niet meer dan ‘best of the rest’. Mercedes-coureurs Lewis Hamilton en Nico Rosberg zijn onder normale omstandigheden ook op Monza onverslaanbaar.

"Natuurlijk gaan we voor de winst, maar we hebben een klein wonder nodig", zegt Vettel. "We gaan het maximale eruit persen en proberen het Mercedes zo moeilijk mogelijk te maken. Meer kunnen we niet doen."

Sebastian Vettel staat de media te woord

Pretogen

Vettel krijgt pretogen wanneer hij praat over ‘het mirakel van 2008’. "Het was een geweldige race in een superweekend. Alles zat mee, alle puzzelstukjes vielen op hun plek. Mijn hoofd zit boordevol mooie herinneringen." De zege in de Italiaanse grand prix betekende de doorbraak van de Duitser. Hij stapte daarna over van dochter Toro Rosso naar moeder Red Bull, van middenmoter naar topteam.

Bij Red Bull reeg Vettel de overwinningen aaneen. ‘Seb’ won vier wereldtitels op rij en was zo dominant dat veel Formule 1-fans zich mateloos gingen irriteren aan zijn zegeritueel: het opgestoken vingertje. Gevolg van zijn imposante zegereeks was ook dat hij op het podium vaak werd uitgejouwd.

Boegeroep

"Als ik hier win, weet ik in ieder geval zeker dat er voor de verandering geen boegeroep zal zijn", zegt Vettel vilein. Hij kijkt er vrolijk bij. De Duitser lijkt na een moeizaam seizoen opgefleurd. Vorig jaar werd Vettel bij Red Bull gedeclasseerd door teamgenoot Daniel Ricciardo, nu wast hij bij Ferrari de oren van de Finse veteraan Kimi Raikkonen.

"Ik ben een veel betere coureur dan in 2008. Ik heb veel geleerd en heb meer ervaring, maar dat betekent niet dat ik het wonder van zeven jaar geleden zomaar kan herhalen."

Vettel beseft dat hij de tifosi waarschijnlijk niet het ultieme cadeau kan schenken: een thuiszege. "Ik weet dat de mensen heel veel van me verwachten, maar ik kan niets beloven. Ik kan alleen garanderen dat ik alles zal geven. En dat geldt niet alleen voor mij, maar voor het hele team. We will give our maximum."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl