Max Verstappen rijdt rond zonder bodywork over zijn motor
NOS Sport

Er zaten schroefjes los bij Verstappen

Max Verstappen verloor tijdens de kwalificaties voor de Grand Prix van Italië een groot deel van het plaatwerk van zijn Toro Rosso. De reden is opmerkelijk: zijn monteurs hadden uit tijdnood slechts de helft van de schroeven gebruikt. Het leverde Verstappen, die al twintig plaatsen op de grid was teruggezet wegens het gebruik van een nieuwe motor, een extra straf op: hij moet in de eerste drie ronden een keer door de pitsstraat rijden omdat zijn auto onveilig was.

De motor in de bolide van Verstappen was in allerijl vervangen, nadat er zaterdagochtend opnieuw problemen waren met de krachtbron van Renault. "We wilden even kijken of alles goed functioneerde. Het bodywork zat voor vijftig procent goed vast. Dat hebben ze bewust gedaan, omdat we anders niet genoeg tijd hadden om naar buiten te gaan."

Dat pakte verkeerd uit. De wagen van Verstappen verloor in zijn enige kwalificatieronde een groot deel van zijn auto en de motor kwam bloot te liggen. "We dachten dat het zou houden, omdat het normaal gesproken best sterk is. Ik denk dat het alleen net iets te veel vibraties waren en op een gegeven moment breekt het." Verstappen zette geen tijd neer en begint zondag vanaf de allerlaatste plaats aan de race op het circuit van Monza.

De ploeg nam dus een gecalculeerd risico met de auto van Verstappen. Het is de vraag hoe de rest van het deelnemersveld daarnaar kijkt, met het ongeval met IndyCar-coureur Justin Wilson nog vers in het geheugen. De Brit werd tijdens een race door de rondvliegende brokstukken van een gecrashte auto geraakt aan zijn hoofd en overleed twee dagen later aan zijn verwondingen.

Verstappen maakt zich verder niet druk over wat er met zijn auto gebeurde. Net zoals hij het vervangen van de motor - de achtste al dit seizoen - gelaten ondergaat. "We gaan de tien motoren nog wel halen", grapt hij. "Het is inmiddels bijna grappig. Ik kan er niets aan veranderen, hoewel het natuurlijk wel enorm balen is dat je al een paar keer in de kwalificatie deze problemen hebt."

Verstappen richt blik op Singapore

Over zijn kansen in de race op zondag is de jonge coureur realistisch. "Het zal moeilijk worden om punten te scoren." Dat was ook zonder de mislukte kwalificatie moeilijk geworden. De motorwissel op vrijdag was al met het oog op de volgende grand prix. "We nemen de straf nu omdat Monza met al die rechte stukken een lastig circuit voor ons is", zei Verstappen toen. "Singapore ligt ons beter. We zijn hier niet snel genoeg, komen heel veel topsnelheid tekort."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl