EPA

Met de uitslag van het referendum in de hand hopen de Grieken op een betere onderhandelingspositie in Brussel. Ze willen dat een deel van de schuld wordt kwijtgescholden. Ze staan daarin niet alleen. Een aantal hoogleraren is een campagne gestart voor kwijtschelding in ruil voor hervormingen. "We zijn al in de fase beland dat Griekenland de huidige schulden nooit meer kan terugbetalen", zegt financieel hoogleraar Harald Benink van de Universiteit Tilburg.

Samen met zes collega's uit andere Europese landen en de Verenigde Staten deed hij de oproep in een ingezonden brief in The Financial Times. De Grieken zouden eerst stappen moeten zetten op het gebied van pensioenen en de arbeidsmarkt. Als ze dat hebben gedaan, moeten ze worden beloond door een deel van de schulden kwijt te schelden, aldus de hoogleraren.

Miljarden schuld

"In totaal heeft Griekenland zo'n 350 miljard euro schuld", zegt Benink. "Daarvan komt 240 miljard van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en andere eurolanden, en nog eens 100 miljard van de Europese Centrale Bank (ECB)."

Wat er tot nu toe steeds ontbrak in de voorstellen van de geldschieters, was perspectief voor de Grieken.

Harald Benink, hoogleraar

De hoogleraren stellen dat als de onderhandelingen stuklopen, de geldschieters het geld sowieso kwijt zijn. Maar ook als dat niet gebeurt, zijn de Grieken niet bij machte om alles terug te betalen, zeggen ze. "Wat wij nu willen is die schuld, die we voor een groot gedeelte toch nooit meer terugkrijgen, positief inzetten door er hervormingen aan te verbinden."

Perspectief

"Wat er tot nu toe steeds ontbrak in de voorstellen van de geldschieters, was perspectief voor Griekenland. Tot nu toe moesten ze vooral hervormen - het zuur - maar hadden ze geen uitzicht op het zoet, dus schuldenverlichting", zegt Benink.

De schuldenlast hangt volgens hem en zijn collega's als een molensteen om de nek van de Grieken. "Er is een te grote schuldenlast. Dat heeft veel negatieve effecten op het moment dat iedereen vasthoudt aan het idee dat ze dat ooit gaan terugbetalen, wat een illusie is." Volgens Benink worden buitenlandse investeerders afgeschrikt, wat economisch herstel tegenhoudt. 

IMF

De hoogleraren staan niet alleen. Ook het IMF pleitte eerder al ​voor schuldenverlichting op het moment dat groei van de Griekse economie achterblijft.

STER reclame