Premier Rutte en minister Dijsselbloem vanavond in de Kamer
NOS Nieuws

Rutte waarschuwt Athene: kom niet met flutverhaal

Premier Rutte is somber over de eurotop van morgen waar gepraat wordt over Griekenland. De eurozone bestaat bij strakke afspraken, zei Rutte. "En als de Grieken daar niet toe bereid zijn, dan houdt het op. Ik weet dan niet hoe we er anders uit moeten komen. Ze moeten niet met een flutverhaal komen." Rutte sprak tijdens een Kamerdebat over de Griekse schuldencrisis.

Rutte zei dat hij twee weken geleden ontzettend kwaad was op de Grieken toen die een referendum aankondigden. "Hoe kom je erbij om een referendum uit te schrijven, na vijf maanden onderhandelen." Rutte zei dat de Grieken een enorm risico genomen hebben terwijl een oplossing dichtbij was.

"Het is nu aan de Grieken om met een voorstel te komen, dat zullen wij niet doen", zei de premier. Hoe minder lastenverzwaringen en hoe meer hervormingen die bevatten, hoe beter, zei Rutte.

Eigen weg

Ook minister van Financiën en Eurogroep-voorzitter Dijsselbloem zei dat als de Grieken niet bereid zijn om met verdere maatregelen te komen het dan echt ophoudt. "Een muntunie vergt dat je je houdt aan de afspraken, dat je je aan elkaar committeert. En als je dat niet doet, ga je je eigen weg", sprak hij. Hij hoopt dat de Grieken morgen in Brussel met een degelijk actieplan komen.

Dijsselbloem benadrukte dat gedurende de onderhandelingen de situatie in Griekenland verslechterd is. Het begrotingstekort is opgelopen, omdat steeds meer mensen in Griekenland geen belasting betalen, zei hij.

VVD-Kamerlid Harbers vindt dat de Grieken een vertrek uit de eurozone zelf in de hand hebben. "De Grieken moeten de voorwaarden nakomen en anders veroorzaakt Griekenland zelf dat er geen plek is in de euro", sprak Harbers.

Coalitiepartner Nijboer van de PvdA noemde het 'oxi' van gisteren een pyrrusoverwinning. "De banken zijn nog gesloten, de economie loopt verder vast, de werkloosheid loopt op en de armoede is erger geworden". Nijboer zei dat Griekenland deel moet blijven uitmaken van de eurozone, om economische, sociale en geopolitieke redenen.

Schuldenverlichting

SP-Kamerlid Merkies stelde dat het beter is dat Dijsselbloem vertrekt als Eurogroep-voorzitter. Dijsselbloem zou een oplossing in de weg zitten. D66 denkt daar anders over; Kamerlid Koolmees zegt dat het aftreden niet helpt, net zo min als het stopzetten van financiële hulp aan de Grieken. D66 pleitte voor schuldenverlichting, gekoppeld aan harde afspraken over economische hervormingen. De Grieken verdienen perspectief, zei Koolmees.

De PVV is mordicus tegen het behouden van Griekenland in de eurozone. Kamerlid Van Dijck pleitte voor een Nederlands referendum over de vraag of Griekenland in de eurozone kan blijven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl