Esten betalen sinds 2011 met de euro
NOS Nieuws

Waarom moeten wij de rijkere Grieken steunen, zeggen de Esten

  • Nik Wouters

    Verslaggever economie

  • Nik Wouters

    Verslaggever economie

Moet er tegemoetgekomen worden aan de Grieken of moet Europa zich streng blijven opstellen?

Europese regeringsleiders discussiëren vandaag over die vraag. Als het aan de armste eurolanden ligt, wordt er geen millimeter geschoven. Sterker nog, Griekenland moet na het referendum van afgelopen zondag de euro uit.

Een groot deel van de inwoners van Estland ergert zich aan de opstelling van de Grieken, merkte verslaggever Nik Wouters, die het land bezocht. "De Esten vinden zichzelf veel armer dan de Grieken. Ze snappen niet dat zij hulp moeten bieden aan een rijker land."

Armer

De afgelopen jaren traden de Baltische staten - Estland, Letland en Litouwen - toe tot de euro. Estland deed dat in 2011 als eerste en betaalt daardoor mee aan de leningen die aan Griekenland zijn verstrekt. Als de Grieken de schulden niet terugbetalen, verliezen de Esten 450 miljoen euro.

De inwoners van Estland wijzen erop dat de Grieken veel meer verdienen. Het minimumloon is bijna twee keer zo hoog als in de Baltische staten.

De premier van Estland, Taavi Rõivas stelt zich hard op tegen Griekenland. Hij stelde eerder dat een nee van de Grieken in het referendum een nee tegen de euro betekent. Ook de collega's in Letland en Litouwen laten zich in harde bewoordingen uit.

"Met de nee-stem zegt Griekenland nee tegen hulp en tegen de kans om in de euro te blijven", zei de Letse minister van Financiën Janis Reirs. Kwijtschelden van Griekse schulden is volgens hem geen optie.

Voorstellen

De Grieken komen vandaag met nieuwe voorstellen voor een deal met Europa. Op veel medewerking van de Baltische staten lijken de Grieken niet te hoeven rekenen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl