Jean-Claude Juncker AFP

De voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, heeft opnieuw hard uitgehaald naar Griekenland. Hij vindt dat de Griekse regering hem en zijn commissie schandalig heeft behandeld. "Maar ik wil geen Grexit", zei de EC-voorzitter in het Europees Parlement.

Vooral de opmerking van de afgetreden Griekse minister van Financiën Varoufakis dat de Europese maatregelen tegen zijn land een daad van terrorisme zijn, is bij Juncker verkeerd gevallen. "We hebben flink met elkaar onderhandeld en het zijn de Grieken die zijn weggelopen. Zo ga je niet met elkaar om", zei hij.

Volgens Juncker zal de Europese Commissie er alles aan doen om Griekenland bij Europa te houden, maar de bal ligt volgens hem nu duidelijk bij de Grieken. De Griekse regering moet zeggen wat ze wil, zei Juncker. "Maar de Grieken en Europa kunnen op de Europese Commissie rekenen."

Topoverleg

Ook de voorzitter van het Europees Parlement, Martin Schulz, wil Griekenland bij Europa houden. "Een Grexit kan niet de bedoeling zijn." Volgens hem is het in het voordeel van de Grieken als ze in de eurozone blijven.

Om 13.00 uur begint in Brussel een vergadering van de ministers van Financiën van de eurolanden. Daarbij is ook de nieuwe Griekse minister van Financiën, Tsakalotos. Om 18.00 uur volgt een top van de leiders van de eurolanden.

STER reclame