De FBI doet onderzoek naar de betrokkenheid van Blatter bij corruptie EPA

Amerikaanse opsporingsautoriteiten doen onderzoek naar de betrokkenheid van FIFA-voorzitter Sepp Blatter bij corruptie. Dat zeggen The New York Times en de Amerikaanse omroep ABC op basis van bronnen dicht bij het Amerikaanse onderzoek naar corruptie bij de FIFA. 

De FBI, de Amerikaanse federale politie, wil niet reageren op het bericht. Het Openbaar Ministerie in Brooklyn, dat het onderzoek leidt, zegt dat de informatie niet van zijn medewerkers komt. 

Volgens beide media handelt de FBI als bij elk ander corruptieonderzoek. Gehoopt wordt dat FIFA-bestuurders en andere verdachten die in staat van beschuldiging zijn gesteld, gaan praten in de hoop zo voor strafvermindering in aanmerking te komen.

Zwitsers 

Blatter kondigde vanavond zijn aftreden aan. De vraag is waarom hij zo plotseling tot dit besluit is gekomen. Vrijdag, direct na zijn herverkiezing, zei hij nog dat hard gaat werken om de rust bij de FIFA te herstellen. 

Gisteren verscheen in The New York Times het bericht dat Blatters rechterhand Jérôme Valcke smeergeld had betaald aan de Concacaf, de voetbalbond van Noord- en Midden-Amerika en de Caraïben. Volgens de FIFA was er niets mis met deze betaling en was het niet Valcke, maar een al overleden FIFA-bestuurder die een bedrag van 10 miljoen dollar had overgemaakt.

Woensdag leidde het FBI-onderzoek en een onderzoek van de Zwitserse justitie tot de arrestatie van zeven FIFA-officials en vijf andere verdachten in een hotel in Zürich. De Zwitserse justitie liet vandaag weten dat Blatter in haar onderzoek niet als verdachte wordt beschouwd.

STER reclame