Julio Grondona overleed vorig jaar juli
NOS Voetbal

FIFA: Valcke niet betrokken bij betaling aan Warner

Niet Jérôme Valcke, maar Julio Grondona heeft in 2008 het bedrag van 10 miljoen dollar goedgekeurd en overgemaakt aan de Concacaf, de voetbalbond van Noord- en Midden-Amerika en de Caraïben. De FIFA heeft dit in een statement bekendgemaakt.

De Argentijn Grondona, die vorig jaar op 72-jarige leeftijd overleed, is voormalig voorzitter van de financiële commissie bij de FIFA. De FIFA reageert met het statement op het bericht dat maandag in The New York Times verscheen.

Smeergeld

Volgens de Amerikaanse krant was het Valcke, de rechterhand van FIFA-voorzitter Sepp Blatter, die 10 miljoen dollar aan smeergeld zou hebben overgemaakt aan Jack Warner, destijds voorzitter van de Concacaf.

Bronnen bij de Amerikaanse opsporingsinstantie FBI beweren dat Valcke de "ongeïdentificeerde hoge FIFA-functionaris" is die wordt genoemd in het onderzoek naar corruptie bij de wereldvoetbalbond.

Diaspora in de Cariben

Volgens Amerikaanse onderzoekers is de 10 miljoen dollar in 2007 betaald aan Jack Warner. De oud-voorzitter van de Noord- en Midden-Amerikaanse bond zou als tegenprestatie stemmen voor het WK in Zuid-Afrika hebben geregeld.

Volgens de wereldvoetbalbond is er geen sprake van steekpenningen. Het geld zou bestemd zijn voor de financiering van een programma in het kader van de Afrikaanse diaspora in de Cariben.

De FIFA stelt dat het bedrag op verzoek van de Zuid-Afrikaanse overheid en de Zuid-Afrikaanse bond is ingehouden op budget van het organisatiecomité van het WK 2010 om daarmee het 'Diaspora Legacy Programme' te kunnen financieren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl