NOS Nieuws

Honderden doden bij zware aardbeving Nepal

 • EPA
  Een gewonde wordt afgevoerd door de straten van Kathmandu
 • EPA
  Een man wordt bevrijd uit het puin
 • AP
  Gewonden worden verzorgd bij een ziekenhuis in Kathmandu
 • AP
  Veel gebouwen raakten beschadigd
 • AP
  Gewonden worden verzorgd na de aardbeving
 • AP
  De aardbeving heeft veel schade aangericht

Door een zware aardbeving in het Himalayagebergte zijn ten minste 758 doden gevallen, zeggen de autoriteiten. De beving, in de buurt van de dichtbevolkte regio Kathmandu in Nepal, had een kracht van 7,9 op de schaal van Richter.

Ook op de Mount Everest en in Tibet, Bangladesh en India zijn doden gevallen. Gevreesd wordt dat het dodental nog zal oplopen.

In het centrum van Kathmandu zijn gebouwen ingestort, waaronder eeuwenoude tempels. De Dharaharatoren uit 1832 is ook ingestort. Daar is minstens één dode onder het puin vandaan gehaald. Volgens Nepalese media liggen er tientallen mensen onder het puin.

Ravage in Kathmandu na aardbeving

Paniek

Kathmandu is een oude en dichtbevolkte stad. Het centrum is een wirwar van smalle straatjes. "Je kunt het wel een beetje vergelijken met de sloppenwijken hier in New Delhi", zegt correspondent Joeri Boom. "De huizen zijn allemaal dicht opeen gebouwd. Daarvan is veel ingestort." Mensen wonen vaak met hele families in kleine appartementen. Op foto's is te zien dat er veel schade is.

Volgens getuigen renden veel mensen in paniek op straat rond. Ambulances reden af en aan en helikopters hingen boven de stad om mensen te redden.

Het epicentrum van de beving was zo'n 80 kilometer ten noordwesten van Kathmandu. In het gebied wonen bijna 2,5 miljoen mensen. De beving was dicht aan het oppervlak, op zo'n 11 kilometer diepte. Zo'n aardbeving veroorzaakt meestal meer schade.

Lawines

De aardbeving heeft ook lawines veroorzaakt, onder meer op de Mount Everest.

De laatste keer dat Nepal werd getroffen door een zeer zware aardbeving was in 1935. De steden Kathmandu, Bhaktapur en Patan werden toen verwoest door een beving met een kracht van 8,0 op de schaal van Richter. Er kwamen toen meer dan 8500 mensen om het leven.

Scheuren in weg door aardbeving

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl