Een legergebouw in Kathmandu is ingestort door de aardbeving
NOS Nieuws

'Het schudde steeds harder en harder'

"Ik was vanochtend op de markt koffie aan het drinken, toen alles begon te trillen." De Nederlandse vrijwilliger René Veldt was in de buurt van de Nepalese hoofdstad Kathmandu toen de verwoestende aardbeving plaatsvond.

"Iedereen begon te rennen, er ontstond chaos", vertelt Veldt in het NOS Radio 1 Journaal. "Ook wij zochten snel een veilig heenkomen."

Schade

Veldt en zijn gezelschap vluchtten naar een weeshuis, waarvan ze wisten dat dat aardbevingsbestendig is. Ze bleven daardoor ongedeerd.

De schade in de omgeving van het weeshuis is groot, zegt Veldt. "Er zijn complete panden met de grond gelijkgemaakt. Er zijn alleen al hier vier, vijf doden in één pand. Het is heftig wat hier gebeurd is. Ik ben er echt enorm van geschrokken."

Paniek en verwoesting in Kathmandu

De Nederlandse bergbeklimmer Eric Arnold was tijdens de aardbeving in het basiskamp op de Mount Everest. "Liggend in mijn tent lijkt het alsof iemand aan mijn tent aan het schudden is", schrijft Arnold op zijn weblog.

Het duurde even voor de klimmer doorhad dat niet alleen zijn tent schudde, maar de hele berg. Toen hij zijn tent openritste, zag hij lawines naar beneden komen.

Verschrikkelijke sneeuwman

"De lawine vanaf de ene kant is gigantisch. Niet veel later realiseer ik mij dat de wolk het basiskamp gaat raken", schrijft Arnold.

Hij rende voor zijn leven, richting een grote tent. "Halverwege raakt de lawinewolk mij. (...) Mijn oren zijn tot de rand gevuld met sneeuw. In vijf seconden lijk ik de verschrikkelijke sneeuwman."

Arnold heeft de lawines overleefd, maar in het basiskamp zijn er zeker acht mensen door omgekomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl