Supermarkten nemen maatregelen tegen het grootschalig inkopen van babymelkpoeder
NOS Nieuws

Babymelk: tekorten, illegale handel en agressie

Tekorten in supermarkten, illegale handel en agressieve klanten. Zomaar een greep uit de problemen die komen door de enorme vraag naar Nederlands babymelkpoeder door Chinezen.

De problemen begonnen in 2008 toen in China melkproducten werden gevonden die de giftige stof melamine bevatten. 300.000 mensen werden ziek en zes kinderen stierven na het innemen van de vervuilde producten.

Verhullen

Normaal gesproken wordt melamine gebruikt bij het maken van plastic. Zuivelbedrijven deden de stof door de melk om te verhullen dat de producten waren aangelengd. Twee jaar later bleek dat er opnieuw melkproducten op de Chinese markt verkrijgbaar waren waar de giftige stof in verwerkt zat.

In 2011 was het weer raak. Toen overleden drie kinderen na het drinken van verontreinigde melk en werden meer dan 35 mensen ziek. De slachtoffers waren vooral kinderen onder de veertien jaar. Ditmaal was de boosdoener geen melamine, maar nitriet. Dat wordt normaal gesproken gebruikt om vlees te conserveren.

Na de schandalen begon de Chinese regering met strenge controles van zuivelproducten om het vertrouwen van de consument te herstellen. Dat lukt tot nu toe niet, want Chinezen halen sindsdien op grote schaal melkpoeder uit het buitenland. Ze vertrouwen hun eigen producten nog steeds niet.

Tonnen aan babymelkproducten werden in China vernietigd na het melamine-schandaal

Problemen

In Nederland leidt dat wantrouwen tot problemen bij drogisterijen en supermarkten. Sinds een paar jaar is de vraag naar babyvoeding er zo groot, dat fabrikanten in 2013 winkels opriepen om maar een beperkte hoeveelheid babyvoeding in de schappen te zetten, omdat er te weinig op voorraad was.

Ondanks een verdubbeling van de babymelkproductie door fabrikant en marktleider Nutricia is er nog steeds onvoldoende poeder op de markt om aan de vraag te voldoen. Even waren de schappen weer gevuld, maar vorig jaar zomer was babymelkpoeder opnieuw moeilijk te krijgen in sommige Nederlandse winkels.

Een paar weken geleden luidde het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel de noodklok. De tekorten leiden soms tot agressie in winkels, zei de organisatie, ondanks maatregelen van winkeliers. Zo mogen klanten in sommige winkels maar één pak per persoon kopen of moeten mensen eerst een minimumbedrag aan boodschappen doen.

Geen oplossing

Een oplossing voor het probleem is maar moeilijk te vinden. Nutricia liet onlangs weten niet zomaar extra te kunnen produceren. Sinds kort praat het bedrijf met de politie over mogelijke oplossingen. "Het is een lastig probleem", liet de fabrikant weten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl