ANP

"De harde ontkenning van Opstelten is politiek gevaarlijk", zegt politiek verslaggever Joost Vullings. Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie zei gisteren dat hij geen documenten heeft waaruit blijkt dat topcrimineel Cees H. een veel hoger schikkingsbedrag kreeg dan tot gisteren werd aangenomen. De advocaat van H. bevestigde gisteravond dat het om veel meer geld gaat.

Hoe zeker is Opstelten van zijn zaak?

"Minister Opstelten zegt dat hij het heeft laten onderzoeken, dus daar vertrouwt hij op. Dat is op zich logisch, maar de informatie waar Nieuwsuur gisteren mee kwam, is gebaseerd op verschillende mensen en verschillende documenten. Dat is een sterk verhaal, dus met deze ontkenning steekt Opstelten toch een beetje zijn hoofd in de strop. Hij had gisteren ook kunnen zeggen dat alle informatie nog eens grondig wordt onderzocht, maar dat heeft hij niet gedaan."

De zaak is van 15 jaar geleden. Kan dat nu nog gevolgen hebben voor Opstelten?

"De deal tussen toenmalig officier van justitie Teeven en Cees H. werd in 2000 gesloten en daar was Opstelten inderdaad niet bij betrokken. Maar een jaar geleden was er ook al ophef over deze zaak, toen naar buiten kwam dat de Belastingdienst niet op de hoogte was van de hoogte van het schikkingsbedrag. Daar kwam vervolgens een debat over en nu kun je concluderen dat Opstelten de Kamer toen verkeerd heeft geïnformeerd. Dus het is niet alleen een zaak van vijftien jaar geleden, maar ook van het afgelopen jaar."

Advocaat Jan-Hein Kuijpers bevestigt deal met Teeven

Is de positie van Opstelten nu in gevaar?

"Wel als je naar de geluiden van de oppositie luistert, want die zijn buitengewoon kritisch. Er zal een lastig debat komen en ik verwacht een motie van afkeuring, maar een minister vertrekt pas als deze zelf opstapt of als er kritiek komt uit eigen gelederen. Maar de VVD en de PvdA hebben samen een Kamermeerderheid en zolang zij Opstelten steunen, is er formeel niets aan de hand."

Gaat deze zaak een rol spelen bij de aankomende verkiezingen?

"Voor de campagne van de VVD is dit een drama. Ze hebben net de affaire met Kamerlid Verheijen achter de rug en dan nu dit. Maar ik denk niet dat dit een bewuste actie is om de VVD te schaden in deze campagne. De bronnen die deze zaak aan het licht brachten, hebben geen verkiezingsmotieven."

STER reclame