NOS NieuwsAangepast

Cees H.: man van 500 miljoen

Door redacteur politie en justitie Ilan Sluis

Wie is de crimineel Cees H., de man met wie Fred Teeven als officier van justitie een deal sloot waarvoor minister Opstelten zich vandaag moet verantwoorden?

Of het Openbaar Ministerie aan het begin van dit millennium nu 1,25 of 5 miljoen gulden naar hem overmaakte, maakt voor zijn bijnaam niets uit. De man van 500 miljoen wordt hij genoemd, of kortweg Puk, vanwege zijn geringe lengte. Maar hoe klein van postuur Cees H. ook mag zijn, in criminele kringen was hij een grote.

Hasj

Cees H. is verantwoordelijk voor het importeren van cocaïne en gigantische partijen hasj. Hij had goede connecties met topfiguren uit de Amsterdamse onderwereld, onder wie Klaas Bruinsma.

De in 1952 in Amsterdam geboren Cees begint zijn carrière als autohandelaar. Als bedrijfsleider van diverse cafés en discotheken ziet hij hoe het grote geld verdiend kan worden: met drugshandel.

Ontsnapping

In 1984 wordt hij gearresteerd. Hij krijgt negen jaar celstraf voor met name zijn omvangrijke hasjhandel. Maar ruim een jaar later, in september 1985, ontsnapt Cees H. met twee anderen uit de Bijlmerbajes. Met man en macht wordt naar hem gezocht, maar hij blijft uit handen van justitie. Na een korte periode in Spanje vestigt hij zich in Antwerpen. Daar begint hij een autoverhuurbedrijf en gaat verder met het organiseren van drugstransporten.

In 1993 loopt hij weer tegen de lamp. Het levert hem opnieuw een celstraf op, ditmaal van vier jaar. Bovendien moet hij nog acht jaar van zijn oude straf uitzitten.

Het OM wil 500 miljoen gulden van hem terugvorderen: het bedrag dat hij met drugshandel zou hebben verdiend. Het mondt uit in de deal die toenmalig officier van justitie en huidig staatssecretaris Teeven sluit met Cees H. en advocaat Piet Doedens. De deal waarvoor minister Opstelten vandaag opnieuw verantwoording moet afleggen in de Tweede Kamer.

Bedrag?

Wat sprak Teeven destijds af met Cees H.? Justitie had beslag gelegd op Luxemburgse rekeningen van de crimineel. H. kreeg dat geld terug, minus 750.000 gulden. Maar hoeveel stond er op die rekeningen? Volgens minister Opstelten zo'n twee miljoen gulden, dus H. zou 1,25 miljoen gulden hebben teruggekregen.

Maar de huidige advocaat van H., Jan-Hein Kuijpers, zegt net als de voormalige raadsman Doedens dat het OM bijna vijf miljoen gulden overmaakte. H. kreeg het geld uiteindelijk via de derdenrekening van Doedens. Een win-winsituatie. De Nederlandse staat en Cees H. krijgen hun geld. Anders was het bedrag vervallen aan de Luxemburgse staat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl