Dader twee schietpartijen Kopenhagen doodgeschoten
De man die rond 06.00 uur door de Deense politie is doodgeschoten, is zo goed als zeker de dader van de twee aanslagen van gisteren en vannacht in Kopenhagen. Dat heeft de politiecommissaris van Kopenhagen vanmorgen op een persconferentie bekendgemaakt.
De man wordt verantwoordelijk gehouden voor een schietpartij op een bijeenkomst over godslastering, gistermiddag. Daarbij viel een dode. Ook heeft hij vannacht het vuur geopend op een synagoge. Daarbij kwam een joodse bewaker om het leven.
Bij de twee aanslagen raakten vijf politieagenten gewond.
Politiekogels
De dader kwam vanmorgen door politiekogels om het leven, nadat hij in een straat in Kopenhagen het vuur had geopend op agenten. Over deze man is nagenoeg niets bekend.
De politie is er, na bestudering van beelden van beveiligingscamera´s, vrijwel zeker van dat er slechts één dader is. De aanvaller zou na de eerste schietpartij met een taxi naar een adres in de centraal gelegen wijk Nørrebro zijn gereden om zich daar in een appartement te verbergen.
Nadat de politie daarachter was gekomen, is de woning steeds geobserveerd. Mogelijk was dat pas nadat de man de tweede aanslag, op de synagoge, had gepleegd. Toen de verdachte bij de woning in Nørrebro terugkeerde, sprak de politie hem voor de deur aan. De man opende toen het vuur, waarop de politie hem doodschoot.

Op de persconferentie van vanmorgen mochten geen vragen worden gesteld, vanwege de voortgang van het onderzoek. Later vandaag volgen meer persconferenties.
Bewaker
De man die omkwam bij de synagoge was een 37-jarige bewaker. Hij controleerde bij een gebouw naast de synagoge wie er naar binnenging.
In de synagoge was een bar mitswa-dienst gaande, die door tachtig mensen werd bijgewoond. De aanvaller slaagde er niet in het gebouw binnen te dringen.
Amerikaanse beurs zet herstel voort, koopjesjagers grijpen hun kans
De beurzen sloten de afgelopen zeven weken met een weekverlies. Aan die reeks kwam vandaag een einde.
Italiaanse kerk onderzoekt seksueel misbruik, maar critici niet tevreden
Het misbruik uit de periode na 2000 wordt onderzocht, zo hebben de bisschoppen besloten. Slachtoffers vinden dat veel te beperkt.
Innige samenwerking ministerie en NAM bij gaswinning, blijkt uit geheime notulen
Niet alleen oliebedrijven Shell en ExxonMobil hadden grote moeite met het terugbrengen van de gaswinning, dat gold ook voor topambtenaren op het ministerie van Economische Zaken.