Forensisch onderzoek op de plaats waar de dader werd doodgeschoten AFP

Het is kort na vijf uur zondagochtend. Søren schrikt wakker. Pal buiten zijn slaapkamer is er een vuurgevecht aan de gang waarbij de politie de dader van de eerdere aanslagen in Kopenhagen doodt.

“Ik hoorde schoten voor mijn appartement. Toen ik naar buiten keek, zag ik een dode man voor mijn slaapkamerraam liggen”, vertelt Søren aan de Deense krant Ekstrabladet.

De man hoort tijdens de schietpartij tussen de 5 en 10 schoten. Kort daarna staat er een zwaarbewapende politieman voor zijn deur. “Ze hebben het hele appartementencomplex doorzocht. Als ik het goed hoorde, hebben ze daarbij ook verschillende deuren ingetrapt.”

Naakt in de badkamer 

Al snel bedenken Søren en zijn huisgenoot dat de politieactie onderdeel uitmaakt van de twee eerdere aanslagen in Kopenhagen. Ze vluchten naar de badkamer. “We zaten daar als twee naakte jongens samengepakt op één vierkante meter. Heel intens, heel surrealistisch.”

Søren beseft nog niet helemaal wat er is gebeurd. “We kijken voor ons uit en praten een beetje over wat we hebben meegemaakt. Het geeft een oncomfortabel gevoel dat het zo dichtbij komt, maar ik denk dat we het allemaal goed onder controle hebben.”

Bij de synagoge

Eerder vannacht heeft de aanslagpleger toegeslagen bij een synagoge. Hij schiet een bewaker meerdere keren in zijn hoofd en raakt ook twee agenten. De bewaker overlijdt aan zijn verwondingen.

De Nederlander Minck Simonis ziet na de schoten vanuit zijn raam de politieman achter de dader aan hinkelen. “Al snel volgde een team van tien zwaarbewapende agenten. Ze vertelden dat ik in de badkamer moest schuilen. Dat deed ik niet. Ik wilde naar buiten kijken.”

Hij ziet dat agenten zijn appartementencomplex doorzoeken, omdat ze vermoeden dat de schutter zich schuil houdt in de binnentuin. Zonder resultaat. “Maar in het gebouw hier tegenover heeft de politie meerdere mensen aangehouden”, aldus de in Denemarken woonachtige architect.

Rasmus zit op het moment van de aanslag met vrienden in een bar tegenover de synagoge. “We hadden een gezellige avond en hoorden niets, totdat er allemaal politieagenten de straat in liepen”, vertelt de Deen. “We keken naar buiten en zagen aan de andere kant van de straat een man op de grond liggen.”

De bezoekers van de bar moeten zich van de agenten schuilhouden in de toiletten. “We hebben daarom niets meegekregen van wat er zich op straat afspeelde. Een paar uur later mochten we het pand verlaten. Het slachtoffer lag nog steeds op straat.”

STER reclame