EPA

Het is een gewelddadig weekend in de Deense hoofdstad Kopenhagen. Een overzicht van de gebeurtenissen.

Aanslag tijdens bijeenkomst met cartoonist

Op zaterdagmiddag pleegt een man een aanslag tijdens een bijeenkomst met de Zweedse cartoonist Lars Vilks. Hij probeert schietend binnen te komen. Een man van 40 komt om het leven, drie politieagenten raken gewond. 

Vilks was volgens de politie het doelwit. De cartoonist blijft ongedeerd. De politie gaat ervan uit dat de schutter met de trein is gevlucht.

De Deense minister president Thorning-Schmidt noemt het een terroristische aanslag die doet denken aan de aanval op het Franse satirische tijdschrift Charlie Hebdo, waar de broers Chérif en Said Kouachi twaalf mensen doodden.

Geluidsopname schietpartij Kopenhagen

Drie mensen neergeschoten bij synagoge

Kort na middernacht schiet dezelfde man bij een synagoge in Kopenhagen drie mensen neer. Een 55-jarige bewaker wordt meerdere malen in het hoofd geraakt. Hij overlijdt niet veel later aan zijn verwondingen. 

Twee agenten worden geraakt in hun arm en been. De schutter vlucht te voet, waarna zwaarbewapende agenten een klopjacht starten.

Man doodgeschoten na vuurgevecht

En dan een derde schietpartij vanochtend vroeg. Bij een station niet ver van de synagoge opent een man rond 5 uur het vuur op politieagenten, waarna zij hem doodschieten. 

De politie maakt deze ochtend tijdens een persconferentie bekend dat de doodgeschoten man vrijwel zeker de dader is van de twee eerdere aanslagen in Kopenhagen. 

STER reclame