1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
AFP
NOS Nieuws

'Het doel was hetzelfde als bij Charlie Hebdo'

De man die vanmiddag een aanslag wilde plegen op een bijeenkomst met de Zweedse cartoonist Lars Vilks is er niet in geslaagd het gebouw binnen te komen. Getuigen zeggen dat hij probeerde schietend binnen te komen maar daar niet in slaagde.

"Er werd geschoten van buiten het gebouw. Het doel was hetzelfde als bij Charlie Hebdo, al konden ze nu niet binnenkomen", zei de Franse ambassadeur Zimeray, die bij de bijeenkomst aanwezig was.

Op het moment van de schietpartij hield een Oekraïnse Femen-activiste een toespraak. "Ik vertelde net dat vrijheid van meningsuiting in Europa vaak een illusie is, toen we schoten hoorden", twitterde Inna Sjevtsjenko.

De BBC heeft van een aanwezige een audio-opname in handen gekregen van het moment dat het schieten begint. Er zijn ruim dertig schoten te horen.

Organisator: we wisten dat er een risico was

"De beveiligers schreeuwden: 'iedereen wegwezen' en toen werden we uit de kamer geduwd", zegt de organisator van de bijeenkomst, Helle Merete Brix.

"Hij probeerde schietend binnen te komen. Ik zag hem rennen. Hij was gemaskerd, ik kon zijn gezicht niet zien."

Paniek

Ook buiten het café Krudttønden (Het Kruitvat) was inmiddels paniek uitgebroken. "Ik liet mijn hond uit toen ik ineens veel schoten hoorde en mensen zag rennen. We hoorden een vrouw schreeuwen: 'er loopt iemand met een machinegeweer' en toen greep iedereen zijn kind of hond en rende weg."

"Ik zag een neergeschoten man op de stoep liggen toen ik dichterbij kwam. Ik was geschrokken, maar ik vond ook dat ik moest helpen."

Bij de schietpartij kwam een man van 40 om het leven. Drie politie-agenten raakten gewond.

'Een vrouw schreeuwde: er is een man met een machinegeweer'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl