Lisanne Froon (l) en Kris Kremers
NOS Nieuws

Van vermissing naar zoekactie tot vondst

Met de vondst van botresten van Kris en Lisanne in juni zijn enkele belangrijke puzzelstukjes op hun plek gevallen, maar nog altijd is onbekend wat er precies met de twee vrouwen gebeurd is. De feiten op een rij.

Kris en Lisanne reizen eind maart naar Panama om Spaans te leren. Ze slapen bij een gastgezin. De vrouwen vertrekken op 1 april vanuit Boquete voor een wandeling. Daar worden ze voor het laatste gezien, al snel worden ze als vermist opgegeven.

De vage tips stapelen zich in de eerste maanden op. Het hele gebied wordt uitgekamd maar de omstandigheden, slecht weer en de slechte toegankelijkheid, werken niet mee. Totdat er op 14 juni spullen worden gevonden van de vermiste Nederlanders.

Het gaat om een rugzak met twee telefoons, een verzekeringspasje en een digitale camera. Ook zitten er twee bh's in en 83 dollar. De rugzak ligt op een struik langs de rivier Culebra, ver ten noorden van Boquete.

De rugzak is door een Indiaanse boerin gevonden in een rijstveld, tijdens haar werk. De vrouw is daarna zo snel mogelijk naar een kennis in Boquete gegaan, een voettocht van acht uur dwars door het regenwoud.

Ze vertelt de kennis wat ze heeft gevonden en dat de rugzak mogelijk met de vermiste Nederlandse vrouwen te maken heeft. De buurman alarmeert vervolgens de politie.

Het gebied in Panama waar Kris en Lisanne verdwenen

Een onderzoeksteam met een officier van justitie vliegt daarna meteen per helikopter naar de vindplaats. Daar wordt vastgesteld dat het inderdaad om spullen van de vrouwen gaat. De woordvoerder van de families, Nikki van Passel, spreekt van een doorbraak.

De Panamese autoriteiten kunnen niet direct afreizen naar de locatie omdat het gebied bergachtig en moeilijk bereikbaar is. Ook het slechte weer veroorzaakt vertraging.

Naar aanleiding van de vondst start op 19 juni een nieuwe, gerichtere zoekactie naar de vermiste vrouwen. Bij die zoekactie worden botten van een vrouwenheup en een schoen gevonden.

Na DNA-onderzoek melden bronnen op 22 juni aan NOS-verslaggever Eva Wiessing dat de gevonden menselijke resten van Lisanne zijn. Daarna wordt bekend dat er ook botresten zijn gevonden van Kris Kremers.

De Panamese autoriteiten leggen de zoekactie op dat moment even stil. Niet alleen omdat nu vaststaat dat de vrouwen zijn omgekomen, maar ook omdat zij het zeer aannemelijk vinden dat de twee zijn verdwaald. De botresten worden gevonden op uren lopen van Boquete vandaan, wat volgens hen duidt op het verdwaalscenario.

De familie wil verder blijven zoeken naar de oorzaak, mede omdat zij betwijfelt dat de twee zijn verdwaald. Uit onderzoek blijkt dat een van de telefoons die in de rugzak zaten nog na de vermissing is gebruikt om een noodnummer te bellen. Genoeg reden voor die twijfel, vinden de families.

Dit roept zoveel vragen op, het is niet logisch.

Vader van Lisanne Kremers

De zoekactie ligt een korte periode stil, maar gaat daarna verder, met als resultaat dat in augustus en september nieuwe botresten gevonden van beide vrouwen worden gevonden. De resten van Lisanne Froon worden na onderzoek in Panama naar Nederland verzonden en onderzocht door het Nederlands Forensisch Instituut. Het is onbekend wat uit dit onderzoek naar voren is gekomen.

Eind september worden de resten aan de ouders van Lisanne Froon vrijgegeven, op 31 oktober wordt ze begraven in Amersfoort.

 • ANP
  Condoleance voor de twee omgekomen vriendinnen
 • ANP
  De zoektocht naar Kris en Lisanne duurt weken
 • ANP
  Herdenkdienst voor Lisanne Froon en Kris Kremers
 • ANP / Beeldbewerking NOS
  In Panama werden in juni schoenen en botresten gevonden
 • Marc Bessems / NOS
  De ouders van Kris Kremers en de broer Lisanne Froon (rechts) in Panama

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl