liveblog
Aangepast

NOS op 3

liveblog gesloten

Game over voor Oranje

Oranje treurt in de Amsterdam Arena

Volgend jaar is het Nederlands elftal voor het eerst sinds 1984 niet van de partij op het EK. Oranje moest hopen op het wonder van Konya, maar gooide zelf al z'n eigen glazen in door in de Arena met 3-2 te verliezen van Tsjechië..

En ook al hadden we gewonnen, waren we nog niet doorgegaan. Turkije versloeg IJsland namelijk met 1-0, waardoor we sowieso niet als derde in de poule waren geëindigd.

Rus test superlijm onder luchtballon

Hoe test je of superlijm echt super is? Deze Rus deed het voor een televisieprogramma door zijn voeten onder een luchtballon te plakken. Of de lijm echt zo goed is, check je in het filmpje:

Een caravan van LEGO

12 weken, meer dan 1000 manuren en 215,158 LEGO-blokjes. Dat kostte de grootste LEGO-caravan ter wereld. Hij is 2,2 meter hoog en 3,6 meter lang en kan echt gebruikt worden. Er zit een gootsteen in met stromend water, licht, een bed en een (neppe) kookplaat.

James Bissett van de Motorhome & Caravan Show, zei tegen Guinness World Records dat ze iets unieks wilde maken om te vieren dat mensen al 130 jaar met de caravan op vakantie gaan. "We zijn heel blij met ons recordbrekende model."

Volleyballers verliezen kansloos van Slovenië

De Nederlandse volleyballers zijn in de tussenronde van het EK uitgeschakeld door Slovenië: ze verloren met 3-0. Slovenië staat op de wereldranglijst 14 plaatsen lager en had nog niet eerder de laatste acht van een EK gehaald.

De volleybalmannen konden het succes van de vrouwen niet evenaren

Schoorsteenpieten bij intochten Sinterklaas

Bij de landelijke intocht van Sinterklaas in Meppel zijn vooral schoorsteenpieten aanwezig: pieten met roetvegen op hun gezicht. Zwarte Pieten in Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Maastricht gaan er ook zo uitzien. De Sinterklaascomités hebben dat afgesproken met de actiegroepen Nederland Wordt Beter en Overlegorgaan Caribisch Nederland.

Ze willen met het besluit een einde maken aan de Zwarte Pieten-discussie: "Mensen zijn de discussie zat. We hopen dat we met deze kleine aanpassing een flinke stap zetten om het feest weer terug te geven aan de kinderen", zegt Peter Boelhouwer van het Sinterklaascomité in Den Haag.

Een van de schoorsteenpieten

'Russen gebruiken Buk-systeem wél'

De topman van de Russische fabrikant van Buk-raketten zei vanmorgen dat de Buk die de MH17 neerhaalde van een verouderd type was, dat alleen nog door het Oekraïense leger zou worden gebruikt. Dat is "bewezen incorrect", zegt Buk-expert Siemon Wezeman van het Zweedse onderzoeksinstituut Sipri.

Diverse foto's en video's van de afgelopen jaren laten volgens hem zien dat ook de Russen hetzelfde type nog steeds in gebruik hebben. Dat is geen bewijs dat de Russen betrokken zijn bij de crash van de MH17, want volgens Wezeman gebruiken Oekraïners deze wapens ook.

Nooit meer een blauwe envelop op de mat

De bekende blauwe envelop van de Belastingdienst gaat verdwijnen. Na honderd jaar trouwe dienst is de envelop niet meer nodig, want de fiscus stapt over naar volledig digitaal berichtenverkeer. De Eerste Kamer stemde dinsdag in met een wetsvoorstel dat dat mogelijk maakt. Woensdag geeft staatssecretaris Eric Wiebes het startsein voor afscheidscampagne van de envelop. De laatste gaat uiterlijk over zeven jaar de deur uit.

Op dit moment stuurt de Belastingdienst elk jaar nog 150 miljoen blauwe enveloppen. Dat is ongeveer een vrachtwagen vol, elke dag.

UvA-studenten onterecht uitgeschreven

Meer dan honderd studenten van de Universiteit van Amsterdam zijn onterecht uitgeschreven als student, omdat ze de UvA geen machtiging gaven om collegegeld af te schrijven. Normaal zouden ze dan niet verder kunnen studeren, maar er is iets misgegaan bij het versturen van herinneringen. Een groep studenten heeft één of twee van die herinneringen niet ontvangen, waardoor ze van niks wisten toen ze de mail over de uitschrijving kregen.

Kim Janssen, persvoorlichter van de UvA, vertelt dat ruim honderd studenten inmiddels contact met de universiteit hebben opgenomen. "We gaan bij iedere student onderzoeken of hij/zij de herinneringen heeft ontvangen. Alle studenten krijgen deze week nog bericht over wat er nu gaat gebeuren".

'Buk kwam uit separatistengebied'

De Buk-raket die de MH17 neerhaalde, kwam uit een gebied dat in handen was van de pro-Russische separatisten. Dat zegt voorzitter Joustra van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Tijdens de presentatie eerder op de dag zei Joustra niet wie het gebied bestuurde.

Jumbo-afperser gepakt dankzij kookwekkers

De man die is opgepakt voor het afpersen van supermarktketen Jumbo, liep tegen de lamp door de kookwekkers die hij gebruikte. Twee keer waren de explosieven aangesloten op een kookwekker van hetzelfde type. De politie ging na waar de wekkers vandaan kwamen. En ze bleken vrij uniek: zo'n 170 mensen hadden het bewuste model gekocht.

Die info zorgde, samen met onder andere tips van getuigen, ervoor dat de man kon worden opgespoord. Afgelopen vrijdag deed hij opnieuw een poging tot afpersing. Een paar uur later werd hij samen met een 15-jarige jongen opgepakt. Volgens RTV Noord zijn de twee vader en zoon.

Galgen voor Merkel en Gabriel bij Pegida-demonstratie

Galgen voor Angela Merkel en Sigmar Gabriel

Demonstranten droegen gisteravond bij een Pegida-demonstratie in Duitsland galgen voor bondskanselier Merkel en vice-kanselier Gabriel met zich mee. Aan een van de galgen ging een bordje met "Gereserveerd voor Angela 'Mutti' Merkel".

Het Duitse Openbaar Ministerie begint een onderzoek naar de strafbaarheid van die actie. Pegida-voorman Lutz Bachmann zegt alle ophef maar overdreven te vinden. "Het is alleen een grappig knutselwerk."

Vluchtelingen protesteren tegen slechte leefomstandigheden

Ontevreden vluchtelingen verlaten de noodopvang Heumensoord

Ongeveer honderd vluchtelingen die worden opgevangen in een tentenkamp bij Nijmegen eisen betere leefomstandigheden. Ze klagen over de kou binnen, het matige eten en over de beperkte voorzieningen. Zo zouden er maar vier kranen zijn voor zeker 700 mensen. De vluchtelingen hebben onder andere spandoeken gemaakt waarop staat dat kinderen door de kou gevaar lopen.

De vluchtelingen zeggen dat ze de nacht buiten door gaan brengen, tot er iets veranderd. Het COA heeft nog niet gereageerd op het protest.

Twitter ontslaat 336 medewerkers

 

Jack Dorsey, sinds vorige week topman van Twitter, ontslaat 336 medewerkers. Dat is acht procent van het totale personeel. Twitter ontslaat de mensen omdat de site meer de focus wil leggen bij de belangrijkste onderdelen van het bedrijf. Daarbij kan je bijvoorbeeld denken aan het nieuwe Moments.

Nieuwste van het nieuwste: een telefoon die helemaal niks kan

Het bedrijf NoPhone komt met een telefoon die absoluut, precies, totaal, helemaal niets kan. De Zero is niks meer dan een blokje plastic dat even groot is als de iPhone 5. Het prototype haalde vorig jaar meer dan 16.000 euro op en vanaf november worden de eerste verstuurd.

"We willen de grootste fabrikant van neppe telefoons ter wereld worden", zegt oprichter Van Gould tegen Time. "Het beste deel van de NoPhone is dat die ook in de toekomst helemaal niks kan." Naast de Zero komt het bedrijf ook met een selfie-editie (met meegeleverde spiegel) en werken ze aan een tablet.

Circus Renz nu echt failliet

Na een maand uitstel van betaling en beslaglegging op de eigendommen, is Circus Herman Renz nu écht failliet. Volgens circusdirecteur Milko Steijvers raken 65 mensen hun baan kwijt.

De Belastingdienst had het circus al een maand langer de tijd gegeven om de schuld van 130.000 euro te betalen. Maar volgens de fiscus nam de schuld daarna niet af, maar toe.

Circusdirecteur Milko Steijvers kijkt toe hoe de Belastingdienst zijn eigendommen meeneemt

Duitse krant Bild blokkeert adblockers

Bild, de grootste krant in Duitsland, blokkeert sinds vandaag gebruikers die met een adblocker de website bezoeken. Dit is software die na installatie in een browser advertenties op websites verwijdert.

Bezoekers die naar bild.de surfen krijgen een pagina te zien waarop wordt uitgelegd waarom ze de gewone site niet te zien krijgen. De melding verdwijnt op het moment dat bezoekers hun adblocker uitzetten of als ze 2,99 euro betalen voor een abonnement op de site.

Deze melding krijgen bezoekers die een adblocker gebruiken

Bestuurder monstertruck reed te hard en remde te laat

Mario D., de bestuurder van de monstertruck in Haaksbergen, is schuldig aan het ongeluk. Het Openbaar Ministerie legt hem dood door schuld ten laste. De officier van justitie zei tijdens de zitting dat D. te hard reed, de truck niet genoeg onder controle had en niet hard genoeg heeft geremd. Ook zei het OM dat de stunt op een te klein terrein werd gehouden.

Vorige week zei de advocaat van Mario D. nog dat het ongeluk kwam door een technisch defect. Omdat D. blijft volhouden dat hij niet op tijd kon remmen komt er een nieuw technisch onderzoek. Ook gaat de rechter getuigen horen. De zaak gaat volgend jaar verder.

De monstertruck in Haaksbergen

OVV: MH17 uit de lucht geschoten met Buk-raket

Vlucht MH17 is met een Buk-raket uit de lucht geschoten boven Oost-Oekraïne. Dat heeft voorzitter Joustra van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) bekend gemaakt bij de presentatie van de onderzoeksresultaten. De raket raakte de linkerkant van de cockpit, waardoor die afbrak van de romp.

Ook was er volgens Joustra "voldoende aanleiding" om het luchtruim te sluiten, maar hebben de Oekraïense autoriteiten dat niet gedaan.

Nabestaande: 'Het was muisstil, je merkte het verdriet'

Nabestaanden werden vanmiddag als eerste geïnformeerd over de uitkomsten van de MH17-onderzoeken van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Nabestaande Robby Oehlers geeft zijn reactie op de conclusies.

Nabestaande Robby Oehlers over de conclusies

De presentatie van de onderzoeksverslagen van de OVV is vanaf 13.00 uur live te volgen op NPO1, Radio 1 en NPO Nieuws.

Onderzoeksraad maakt MH17-rapporten bekend

Inzittenden van vlucht MH17 zijn enkele seconden na het inslaan van een Buk-raket vorig jaar buiten bewustzijn geraakt. Volgens nabestaanden is dat een van de conclusies van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV).

Leonardo DiCaprio wil Volkswagen-film maken

Leonardo DiCaprio heeft samen met filmstudio Paramount Pictures de filmrechten gekocht van een nog te verschijnen boek over het Volkswagen-schandaal. Dat meldt persbureau Reuters. New York Times-journalist Jack Ewing schrijft een boek over het uitstootschandaal dat aan het licht is gekomen bij Volskwagen. DiCaprio, een groot milieu-activist, zou enkele tonnen hebben neergeteld voor de rechten.

Zuid-Afrikaanse mijnwerkers procederen om stoflongen

In Zuid-Afrika begint vandaag een proces dat 27.000 mijnwerkers hebben aangespannen tegen mijnbouwbedrijven. Ze eisen een schadevergoeding omdat ze bij hun werk te weinig bescherming kregen. Daardoor liepen ze stoflongen en tuberculose op.

Zuid-Afrikaanse mijnwerkers in een goudmijn

'CDA dient motie in voor snel internet op platteland'

Het CDA dient deze week een motie in voor sneller internet in buitengebieden. De partij vindt dat minister Kamp van Economische Zaken het laat afweten op dat gebied. "95 procent heeft al snel internet en die laatste 5 procent zoekt het maar uit", zegt Agnes Mulder van het CDA. Dat schrijft RTV Drenthe.

'Britse gevangene (74) wacht zweepslagen in Saoedische cel'

De familie van een Brit van 74 die gevangen zit in Saoedi-Arabië wil dat de overheid van Groot-Brittannië wat doet om hem vrij te krijgen. Dat schrijft Sky News. Vorig jaar kreeg Karl Andree 12 maanden cel van een sharia-rechtbank, nadat hij was gepakt met zelfgemaakte wijn in zijn kofferbak. Inmiddels heeft Andree, die al 25 jaar in Saoedi-Arabië woonde, zijn straf uitgezeten. Hij wordt nog steeds vastgehouden, omdat een rechter nog zou moeten bepalen of hij 350 zweepslagen krijgt.

Wat staat er in het MH17-rapport dat vandaag wordt gepubliceerd?

Ruim een jaar na de ramp met de MH17 komt de Onderzoeksraad voor Veiligheid vandaag met het rapport over de oorzaak van de crash. Het gaat ook over of het toestel boven oorlogsgebied mocht vliegen en de vraag wat slachtoffers hebben meegekregen van de ramp. De vraag door wie het toestel is neergehaald, wordt niet beantwoord. Daar gaat het OM over.

Hugh is akkoord: geen naakt meer in z'n Playboy

In de Amerikaanse Playboy verschijnen vanaf het voorjaar geen volledig naakte vrouwen meer. De redactie was met dat radicale idee naar oprichter Hugh Hefner gegaan. The New York Times schrijft dat de 89-jarige Hefner - die nog altijd de baas is - ermee instemde.

Raad Purmerend stemt tegen asielzoekerscentrum

Een meerderheid van de gemeenteraad stemde gisteravond tegen een grote vluchtelingenopvang. Een paar weken geleden drongen boze bewoners de raadszaal al binnen om te protesteren tegen een opvang. De stad gaat kijken of een kleine opvang alsnog mogelijk is, het gaat dan om onderdak voor 200 vluchtelingen.

Deel geëvacueerden Alphen weer naar huis

Bewoners van vijftien huizen in Alphen aan den Rijn mogen vandaag weer terug. Ook zes ondernemers kunnen hun zaak weer in. De panden werden drie weken geleden ontruimd, zodat de omgevallen hijskranen en een brugdeel konden worden opgeruimd. Achttien andere huizen zijn nog zo beschadigd, dat de bewoners nog niet terug kunnen.

In Alphen aan den Rijn zijn de bergingswerkzaamheden begonnen van de twee hijskranen die begin augustus omvielen