liveblog
Aangepast

NOS op 3

liveblog gesloten

Mannen in Canada veroordeeld voor terreurplan met trein

In Canada zijn twee mannen veroordeeld tot levenslang. Ze hadden plannen om een passagierstrein op de route van New York naar Toronto te laten ontsporen. Ook zijn ze schuldig aan deelname aan een terroristische organisatie. De rechter zegt dat de straf zo hoog is, omdat de mannen geen berouw toonden over hun terreurplannen. Ze waren erop uit om angst te zaaien en 'de buitenlandpolitiek' van Canada te veranderen.

5,6 miljoen vingerafdrukken gestolen van Amerikaanse overheid

Hackers die in juni Amerikaanse overheidscomputers binnen wisten te dringen, hebben van zo'n 5,6 miljoen mensen vingerafdrukken gestolen. Eerder werd uitgegaan van 1,1 miljoen. Experts zeggen dat de kans dat er misbruik van de gegevens wordt gemaakt beperkt is. Wel worden er maatregelen genomen om een aanval in de toekomst onmogelijk te maken.

De hack was bij het Office of Personnel Management, de Amerikaanse instantie die gegevens over overheidspersoneel beheert

Stier dood boer in Friesland

Een boer is vandaag om het leven gekomen nadat hij aangevallen werd door een stier. Wat er precies is gebeurd, kan de politie nog niet zeggen. Ook is de identiteit van de man nog niet bekend gemaakt.

Verslaggever Editie NL aangehouden tijdens opnames

Annemarie Landman is vanmiddag aangehouden op Amsterdam Centraal Station. De verslaggever van Editie NL was bezig met de opnames van een item. Ze wilde onderzoeken hoe mensen erop reageren als iemand rondloopt met modeaccessoires die op wapens lijken.

Landman werd aangehouden omdat ze verdacht werd van 'het bezit van iets wat op een wapen lijkt'. De politie noemt haar actie 'heel onverstandig' en 'te belachelijk voor woorden'. Ze is ondertussen wel weer op vrije voeten. Vorige week werd er bij Amsterdam CS nog een Griekse man opgepakt omdat het een paraplu met handvat van een geweer rondliep.

Annemarie Landman in het item

Huurwoningen uit de verkoop gehaald voor vluchtelingen

De Utrechtse woningcorporatie Portaal haalt dertig woningen uit de verkoop om vluchtelingen te kunnen huisvesten. Omdat alle huizen nog worden gecontroleerd op bewoonbaarheid, kan Portaal nog geen adressen noemen. Het gaat om dertig woningen, verspreid over de stad Utrecht.

Topman Volkswagen stapt op

Topman Martin Winterkorn stapt op bij het Volkswagen-concern vanwege het dieselschandaal. De aandeelhouders zouden geen vertrouwen meer in hem hebben.

"Ik ben geschokt door de gebeurtenissen van de afgelopen dagen", staat in een verklaring. "Ik ben verbijsterd dat wangedrag op zo'n grote schaal mogelijk was bij de Volkswagengroep. Als topman neem ik de verantwoordelijkheid."

VW-topman Martion Winterkorn

Europese leiders bij elkaar vanwege vluchtelingen

De Europese leiders zijn bij elkaar om te vergaderen over de vluchtelingencrisis. Gisteren kwamen de Europese ministers al tot een akkoord: de vluchtelingen moeten verplicht verdeeld worden over Europese landen. Vier landen stemden tevergeefs tegen: Tsjechië, Hongarije, Slowakije en Roemenië. Slowakije stapte vandaag naar de rechter om dat besluit aan te vechten. Spannende tijden dus, volg de laatste ontwikkelingen hier.

Groot xtc-lab ontdekt in Eindhoven

In een loods in de Eindhovense wijk Bennekel-West is een groot MDMA-lab gevonden. Er lagen grondstoffen voor zo'n 1,8 miljoen xtc-pillen, met een totale waard van ruim 6 miljoen euro. De politie noemt het "een van de meest professionele labs ooit in Nederland". Er is nog niemand aangehouden.

Dimitri Verhulst schreef de mooiste zin van 2014

​Jouw kapsel, voor zover dat nog een kapsel mocht worden genoemd, had veel weg van zo'n in die dagen in zwang rakende ecologische tuin, waarin elke menselijke ingreep als een misdaad tegen de natuur werd beschouwd.

Dimitri Verhulst

Deze zin uit het boek Kaddisj van de Vlaamse schrijver Dimitri Verhulst is volgens literair weblog Tzum de mooiste van 2014. En dus krijgt hij een prijs: één euro voor ieder woord in de zin. Dat is in dit geval 36 euro.

'Grote fouten bij fatale bungeejump Nederlandse'

De Spaanse politie zegt dat er grote veiligheidsfouten zijn gemaakt bij een bungeejump vorige maand. Bij die sprong kwam een Nederlands meisje om het leven. Ze viel van 40 meter hoogte naar beneden. De rivier onder het viaduct waar ze vanaf sprong, stond droog.

Twee medewerkers van het bedrijf worden verdacht van dood door schuld. Ze kunnen gevangenisstraffen tot vier jaar krijgen.

Het viaduct waar het meisje vanaf gevallen is

#Hermandeschermman verhuist naar Sport

Herman van der Zandt maakt een transfer. Hij wordt presentator van NOS Sport. Van der Zandt is zeer content met zijn overstap. "Het is een transfer binnen dezelfde, vertrouwde club. En toch ook een nieuw avontuur. De oplettende kijker heeft mijn voorliefde voor sport vast al eens gesignaleerd."

Toch de cel in na verkeersongeluk

De Poolse automobilist die in Meijel in Limburg een meisje en haar opa en oma doodreed, is in hoger beroep veroordeeld tot vijftien maanden cel. Ook heeft hij een rijontzegging van vier jaar. De twee grootouders waren met hun kleindochter van 2 jaar aan het fietsen op een fietspad, toen ze werden geschept door de auto van de 34-jarige Pool. Die zei dat hij de macht over het stuur had verloren. Hij was niet onder invloed van alcohol. Wel reed hij te hard.

Archief: Man gooit stoel naar rechter

De straf is hoger dan de rechtbank eerst had opgelegd. Die veroordeelde de Pool tot 120 uur werkstraf en een voorwaardelijke rijontzegging van een jaar. Nabestaanden reageerden woedend. De vader van het omgekomen meisje gooide een stoel naar de rechter.

Extra belasting voor bezoekers Ibiza, Majorca

De Balearen, waar onder meer Ibiza, Majorca en Formentera onder vallen, gaan vanaf volgend jaar 1 tot 2 euro eco-belasting per toerist per dag heffen. Hoe de regio die belasting precies aan toeristen gaat berekenen, is nog onduidelijk. Ook is niet duidelijk of buiten het seizoen er ook geld gerekend wordt.

Het geld wordt volgens de autoriteiten gebruikt om de natuur en cultureel erfgoed op het eiland te onderhouden.

Albert Heijn haalt shag en sigaretten uit het zicht

Albert Heijn gaat in vijftien winkels shag en sigaretten afdekken. Het gaat om een proef. De supermarkt onderzoekt hoe tabaksproducten het beste uit het zicht kunnen liggen. De proef is een reactie op een plan van de Tweede Kamer. Die wilt namelijk dat tabak binnenkort in geen enkele winkel meer zichtbaar is.

De tabaksverkoop maakt tweederde van de winkelomzet van de pompshops uit

Slowakije stapt naar rechter wegens vluchtelingenquotum

Slowakije stapt naar het Hof van Justitie van de Europese Unie, omdat het land niet verplicht wil worden vluchtelingen op te nemen. Volgens de Slowaakse premier Fico is die verplichting "irrationeel" en zou Slowakije de komst van zoveel asielzoekers niet aankunnen.

Het land stemde gisteren met Tsjechië, Roemenië en Hongarije tegen het besluit van de Europese ministers van asielzaken om 120.000 vluchtelingen over de EU te verdelen.

Syriër opgepakt in trein uit Duitsland

Een Syrische man is door de Koninklijke Marechaussee aangehouden op verdenking van mensensmokkel. Hij reisde samen met tien Syrische vluchtelingen per trein van Duitsland naar Nederland. Er wordt verder onderzoek naar hem gedaan. Alle vluchtelingen hebben asiel aangevraagd en zijn doorverwezen naar het aanmeldcentrum in Ter Apel. De verdachte was de enige die geldige reisdocumenten bij zich had. Hij heeft een verblijfsstatus in Duitsland.

Koninklijke Marechaussee

Explosie bij kolencentrale Borssele

Brand in biomassacentrale in Borssele

Bij explosies in de kolencentrale in Borssele zijn vier mensen gewond geraakt. Bij twee van hen zijn de verwondingen ernstig, zegt de brandweer. De ontploffingen deden zich even voor 09.30 uur voor in het gedeelte waar biomassa wordt meegestookt. Op hetzelfde terrein staat ook de kerncentrale van Borssele. Die is niet in gevaar geweest, zegt een woordvoerder van de brandweer.

AVROTROS over Døuwe BøB: øeps sörry

De AVROTROS wilde op een leuke manier aankondigen dat Douwe Bob volgend jaar voor Nederland naar het Songfestival in Zweden gaat...

Het enige is dat de letter ø helemaal niet in het Zweeds voorkomt. Dus kwamen er excuses:

Paus leert Apple-fans in the Big Apple geduld te oefenen

De Paus is op bezoek in Amerika. Heel leuk voor de katholieken, maar voor de fans van Apple in The Big Apple kan het voor wat ongemak zorgen. Aanstaande vrijdag komt namelijk de iPhone 6S uit. Maar omdat de Paus dan New York bezoek, kunnen pakketjes vertraging oplopen bij de bezorging.

Sommige New Yorkers die de nieuwste iPhone hebben besteld, zullen dus een dagje moeten wachten op de bezorging.

Advertenties op Instagram

Reclame op Instagram, lang ontkwamen Nederlandse gebruikers hieraan, maar nu gaat er toch komen. De fotodienst laat dit zelf in een post weten. De advertenties verschijnen in de vorm van Instagram-foto's. Het onderscheid zit in een label met het opschrift 'Gesponsord'. Daarnaast wordt het in de toekomst waarschijnlijk ook mogelijk om direct via je Instagram-tijdlijn producten te kopen.

De zet komt niet onverwacht, Instagram toont in andere landen al langer advertenties.

De reactie van Pep op de vijf van Lewandowski

Gisteren scoorde Robert Lewandowski van Bayern München vijf keer in negen minuten tegen VFL Wolfsburg. Zo reageerde zijn trainer Pep Guardiola:

Noodtoestand Los Angeles vanwege daklozen

In Los Angeles zijn zoveel daklozen, dat de burgemeester de noodtoestand heeft uitgeroepen. Hij wil dat er onmiddellijk 100 miljoen dollar vrijkomt om de daklozen van straat te halen.

In twee jaar tijd is het aantal daklozen in de stad met 12 procent gestegen. Tienduizenden mensen leven er op straat. Dat komt doordat er bijna geen betaalbare huizen zijn en Los Angeles te weinig noodopvangplekken heeft.

Amerikaanse leraar: 'Linkshandigen zijn slecht en duivels'

Het maakt dus weinig uit of je links-of rechtshandig bent, maar in de Amerikaanse staat Oklahoma weten ze dat kennelijk nog niet. Een linkshandige moeder van een linkshandig zoontje kreeg van een leraar een brief, waarin hij schrijft dat linkshandigheid "het werk van de duivel" is. Dat schrijft De Britse krant The Independent.

Op een dag kwam het zoontje thuis en probeerde hij alles met rechts te doen. Toen zijn moeder vroeg waarom hij van hand was gewisseld, hield het jongetje zijn linkerhand op. "Deze is slecht", zei hij. Toen de moeder verhaal haalde bij de leraar, kreeg ze dus een brief met bovenstaande uitleg terug.

'Happy Birthday' is voortaan van ons allemaal

Het wereldberoemde verjaardagsliedje Happy Birthday is voortaan van iedereen. Huh, maar was dat niet altijd al zo? Nou nee, de rechten waren tot voor kort in handen van Warner/Chappell Music. Je moest betalen als je het liedje wilde gebruiken in films en documentaires en het bedrijf verdiende daar jaarlijks een kleine 2 miljoen euro mee. Maar een rechter bepaalde dat de licentie van het bedrijf niet de tekst van het liedje dekt, alleen een deel van de muziek.

Het bedrijf was voor de rechter gedaagd door een documentairemaakster die zelf 1350 euro moest betalen voor het gebruik van het liedje in haar film.

Ongelukje Stromae

Stromae heeft een ongelukje gehad. Daardoor moest hij z'n optreden van afgelopen avond in Minneapolis afzeggen. Wat er precies is gebeurd, is niet duidelijk. Er waren al fans in de zaal toen bekend werd dat Stromae niet zou komen.

Burgemeester weg

De burgemeester van Ommen is opgestapt, Marc-Jan Ahne. Waarom is niet bekend, maar er zijn geruchten over diefstal. De provincie Overijssel heeft het alleen over een "persoonlijke, financiële kwestie". Ahne werd een paar jaar geleden als wethouder in Deventer beschuldigd van diefstal van een paar verfkwasten. Hij werd niet vervolgd omdat er een gebrek aan bewijs was.

10 voetbalvelden aan Wehkamp

Webwinkel Wehkamp opent vandaag een nieuw distributiecentrum. Het complex is even groot als 10 voetbalvelden, met enorme kasten van 26 verdiepingen en plek voor 180.000 producten. Toch heeft Wehkamp minder personeel nodig dan in hun oude pakhuis. De hal staat namelijk vol met robots. Die pakken de producten uit de schappen en pakken de bestellingen in. Alleen als producten binnenkomen of weggaan zijn er nog echt mensen nodig. De webwinkel hoopt door de robots straks producten nog dezelfde dag te bezorgen.

In het nieuwe distributiecentrum is dozen vouwen, artikelen pakken en de doos op maat maken volledig geautomatiseerd.

ANWB wil je oude fiets hebben

De ANWB gaat fietsen verzamelen. Die zijn bedoeld voor kinderen die er geen hebben, omdat hun ouders kunnen die niet betalen. Er komen regionale inzamelpunten waar je gebruikte kinderfietsen naar toe kunt brengen.

De ANWB controleert fietsen

Scheringa in de politiek

Na het faillissement van zijn DSB Bank in 2009 is hij terug: Dirk Scheringa. De oud-voorzitter van AZ stapt in de politiek. Hij sluit zich aan bij de Ondernemerspartij van oud-PVV'er Hero Brinkman.

ADO uit de beker

Een grote verrassing in de KNVB-beker: Eredivisieclub ADO Den Haag is uitgeschakeld door de amateurs van Genemuiden. ADO kwam nog met 0-2 voor, maar het werd 2-2, waarna Genemuiden de strafschoppen won.

Teleurstelling bij ADO-verdediger Vito Wormgoor