NOS Nieuws

Toch niet betalen voor Happy Birthday

Een Amerikaanse rechter heeft bepaald dat Warner/Chappell Music geen auteursrechten meer mag vragen over het wereldberoemde liedje Happy Birthday. Daardoor kan het liedje nu weer zonder kosten in films en andere media worden gebruikt.

Warner/Chappell verdiende naar schatting jaarlijks een kleine 2 miljoen euro aan de evergreen, maar daar komt met deze uitspraak een eind aan. Volgens de rechter dekt de licentie van het bedrijf niet de tekst van het liedje, alleen een deel van de muzikale arrangementen.

Het bedrijf was voor de rechter gedaagd door een documentairemaakster die zelf 1350 euro moest betalen voor het gebruik van het liedje in haar film.

Feestjes

Over een claim om Warner/Chappell 4,5 miljoen euro aan geïnde auteursrechten te laten terugbetalen, wordt later nog uitspraak gedaan. Overigens vroeg het bedrijf nooit om vergoedingen bij het gebruik van het liedje op feestjes of ander particulier gebruik.

Happy Birthday bestaat al ongeveer 120 jaar. Het werd geschreven door de zussen Mildred en Patty Hill en was oorspronkelijk een kleuterliedje met de titel Good morning to all.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl