Slowakije naar rechter om verdeling vluchtelingen
Slowakije stapt naar de rechter om de verplichte herverdeling van vluchtelingen aan te vechten. De Slowaakse premier Fico zei in Brussel dat zijn land niet van plan is de vluchtelingen op te nemen.
De verplichting om een gegeven aantal vluchtelingen op te nemen is "irrationeel", zegt Fico, en zijn land zou de komst van zoveel asielzoekers bovendien niet aankunnen. In augustus liet Fico nog weten alleen christelijke asielzoekers te willen opvangen.
Slowakije moet nu volgens de Europese verdeelsleutel 1502 mensen opnemen. Fico vraagt het oordeel van het Hof van Justitie in Luxemburg over de kwestie.
Slowakije stemde gisteren met Tsjechië, Roemenië en Hongarije tegen het besluit van de Europese ministers van asielzaken om 120.000 vluchtelingen over de EU te verdelen.
Tsjechië heeft vanmorgen laten weten met tegenzin akkoord te gaan met het opnemen van bijna 3000 vluchtelingen. "We zijn het er niet mee eens, maar Europa moet niet uit elkaar vallen over de oplossing van de vluchtelingencrisis", zei premier Sobotka.
Roemenië
Roemenië heeft voldoende plek voor de extra vluchtelingen waarover gisteren afspraken zijn gemaakt, heeft de Roemeense president Klaus Iohannis verklaard. Hij benadrukte nog eens dat hij het oneens is met de manier waarop de Europese Commissie de asielzoekers die nu nog in Griekenland en Italië bivakkeren, wil herverdelen.
Roemenië is gevraagd ruim 4600 mensen onderdak te geven.
Hongarije
Ook Hongarije is tegen de verplichte verdeling van vluchtelingen. Premier Viktor Orbán was vandaag te gast op een congres van de CSU, de conservatieve zusterpartij van Merkels CDU. Daar eiste hij dat de EU drie miljard euro vrijmaakt voor de vluchtelingencrisis. Hij stelde verder voor dat er in plaats van Europese quota, wereldquota komen. Ook moet de beveiliging van de Griekse grens een Europese zaak worden.
"Elk EU-land kan mensen sturen om de grens daar te bewaken", zei hij. "Oorlogs- en economische vluchtelingen zouden al voor ze Schengengebied binnenkomen gescheiden moeten worden."
Kritiek
Orbán bekritiseerde opnieuw Merkels houding in de vluchtelingencrisis. Haar opmerkingen hebben volgens hem een ongecontroleerde stroom van vluchtelingen op gang gebracht. Hij beschuldigde haar van 'moreel imperialisme'. "Als Merkel massa-immigratie wil, dan mag die beslissing alleen voor Duitsland gelden. Ze mag die niet opleggen aan Hongarije. Wij hebben het recht om niet te willen veranderen."
Vanavond komen in Brussel de regeringsleiders van de EU bijeen om verder te praten over de vluchtelingencrisis. Daarbij zal het vooral gaan over de bescherming van de Europese buitengrenzen en Europese steun voor opvang in de regio waar de vluchtelingen vandaan komen.