liveblog
Aangepast

NOS op 3

liveblog gesloten

Asscher is klaar met Zwarte Piet

Zwarte Piet

Het moet afgelopen zijn met de ouderwetse Zwarte Piet vindt minister Asscher van Integratie. Volgens hem is Zwarte Piet kwetsend. Een Piet met roetvegen of een gekleurde Piet vindt hij wel oké.

In Nederland vindt 90 procent dat Piet zwart moet blijven. "Ik hoorde ook eerst bij die mensen", schrijft Asscher. Maar na veel gesprekken is hij van mening veranderd. Hij schreef erbij: "Ik hoop dat de discussie voortaan zonder schelden en dreigen kan."

Turkije doet mee aan luchtaanvallen op IS

Turks gevechtsvliegtuig

Turkse gevechtsvliegtuigen hebben voor het eerst meegedaan aan luchtaanvallen op Islamitische Staat. Volgens een woordvoerder van het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken zijn de aanvallen gisteravond laat begonnen.

De Turken hebben onder leiding van de VS luchtaanvallen uitgevoerd op stellingen van IS in Syrië die gezien worden als een bedreiging voor Turkije.

'Marsmannetjes' voor een jaar in isolatie op Hawaï

Het ruimtestation op Hawaii

Op Hawaï leven zes mensen vanaf nu alsof ze op Mars zijn. Het is een test van de NASA om te kijken of mensen zo'n lange reis aankunnen. Vannacht sliepen de proefpersonen voor het eerst in hun tijdelijke onderkomen. Ze moeten een jaar lang alles doen wat astronauten op Mars ook gaan doen.

Naar buiten voor een 'ruimtewandeling' kan, maar wel in een speciaal ruimtepak. Op het menu staat voorlopig alleen astronautenvoedsel, zoals ingeblikte tonijn. De astronauten moeten slapen in een klein kamertje met weinig verse zuurstof.

Nederlandse estafetteloopsters gediskwalificeerd

Sedney geeft het stokje te laat over aan Samuel (links)

De Nederlandse estafettevrouwen zijn bij de WK in Peking gediskwalificeerd op de 4x100 meter. De laatste wissel tussen Naomi Sedney en Jamile Samuel verliep niet volgens de regels. "Ik kwam niet op tijd bij Jamile", zei Sedney na afloop.

Dure diamant omgewisseld voor neppe

Een blauwe diamant, niet de diamant die gestolen is

In Hongkong heeft een man het voor elkaar gekregen een diamant ter waarde van honderdduizenden euro's om te ruilen voor een nep-exemplaar. Hij deed alsof hij een klant was en kreeg de diamant van dichtbij te zien. Toen heeft ie hem omgeruild.

De diamant heeft een geschatte waarde tussen de twee en vier ton.

Koffer met lijk in Maas

In Maastricht is in de Maas een koffer gevonden met een lijk

In de Maas bij Maastricht is een koffer met een lijk erin gevonden. Dinsdag kreeg de politie al een melding dat daar een koffer in het water was gegooid, maar twee dagen zoeken leverde toen niks op. Tot een oplettende wandelaar gisteren een koffer zag drijven.

Er wordt nu technisch onderzoek gedaan.

Nederlandse parachutist verongelukt in Tsjechië

In Tsjechië is een Nederlandse parachutist verongelukt. Volgens Tsjechische media gaat het om een man van 49.

Het ongeluk gebeurde gisteren aan het eind van de middag bij de stad Klatovy. De parachute van de man ging niet open, waardoor hij van een hoogte van een paar honderd meter naar beneden stortte.

Twee jaar geleden verongelukte ook al een Nederlandse parachutist bij Klatovy, samen met twee Tsjechen.

Egypte veroordeelt drie journalisten tot drie jaar cel

Mohammed Fahmy en Baher Mohamed in afwachting van de zitting in juli

Drie journalisten van Al Jazeera zijn in Egypte veroordeeld tot drie jaar cel. Ze hebben onjuiste informatie verspreid en waren niet geregistreerd als journalist. De drie werden in december 2013 opgepakt.

De zaak wordt door mensenrechten- en journalistenorganisaties vooral gezien als een politiek proces omdat de veroordeelden een platform hadden geboden aan de Moslimbroederschap. De directeur van het Engelstalige Al Jazeera is het ook niet eens met de uitspraak. "De hele zaak is niet op een eerlijke en vrije manier gegaan. Er is geen enkel bewijs dat mijn collega's nieuws verzonnen of een terroristische organisatie ondersteunden."

​Thailand pakt verdachte van bomaanslag op

Camerabeeld van de verdachte

De politie in Thailand heeft een man opgepakt die achter de aanslag in Bangkok zou zitten. Daarbij kwamen anderhalve week geleden 22 mensen om het leven.

De man, die uit Turkije zou komen, had bij zijn arrestatie materialen bij zich waarmee een bom kan worden gemaakt. De politie denkt dat de dader niet alleen heeft gehandeld.

Liever geen rijke buitenlandse huizenkopers

Grachtenpanden in Amsterdam

De Amsterdamse burgemeester Van der Laan is bezorgd over rijke buitenlanders die panden kopen in de grachtengordel. Hij zegt in het FD dat het opkopen van panden door rijke buitenlanders één van de grootste risico's voor de hoofdstad is.

In andere grote steden zoals Londen en New York gebeurt dat al volop. In Amsterdam nog niet op grote schaal, zegt Van der Laan, en dat wil hij graag zo houden.

Palmyra voor en na IS

Links een foto van 22 mei, rechts de meest recente foto gemaakt op 25 augustus. Als je de muis in het midden sleept, zie je de verschillen. Links nog met een 2000 jaar oude tempel en rechts is de tempel van Baal-Shamin opgeblazen.

In de afgelopen maanden heeft IS al vaker cultureel erfgoed in Syrië en Irak vernield. IS beschouwt heiligdommen van andere culturen als "afgoderij".

Weer grote problemen op Franse snelweg A1

De A1 is in beide richtingen dicht

De Franse snelweg A1 is tussen Parijs en Lille helemaal geblokkeerd. Niet door boze boeren, maar door boze zigeuners. Die blokkeren de weg sinds gisteravond. Ze eisen dat een zigeuner die in de gevangenis zit maandag naar de begrafenis van zijn vader mag.

Die vader werd dinsdag doodgeschoten op een woonwagenkamp in Noord-Frankrijk.

Joyrider (8) maakt ritje met broertje en zusje

Joyrider

In Minnesota heeft een jongen van 8 een autoritje gemaakt met zijn pleegzusje en -broertje. De politie stopten ze en zag daarna een wel heel jonge bestuurder in de auto zitten. Hij had een paars rugtasje bij zich en op de achterbank zijn zusje van 5 en broertje van 3.

Het is niet bekend waar ze heen wilden rijden. De politie heeft de drie teruggebracht naar hun pleeggezin.

Meer geld voor Noordpool

Minister Koenders onderweg naar poolgebied

Nederland gaat 600.000 euro extra uitgeven aan poolonderzoek. Dat maakte minister Koenders bekend tijdens zijn bezoek aan de Nederlandse expeditie in Spitsbergen. Veel geld is het niet, beseft ook de minister, maar hij wijst erop dat ook andere landen onderzoek doen in het gebied.

Gisteren kwam een groep van 55 wetenschappers weer terug op Spitsbergen, na de grootste Nederlandse expeditie naar de pool ooit.

Protest tegen uitzetten Gláucio en Márcia

Márcia en Gláucio

De Angolese Gláucio (13) en zijn zus Márcia (18) moeten in Nederland blijven, vinden GroenLinks, SP en ChristenUnie. Hun ouders wonen al vijftien jaar in Nederland, maar het gezin werd gisteren thuis opgehaald en overgebracht naar een detentiecentrum in Zeist.

Omdat hun vader mogelijk een oorlogsmisdadiger is vallen de kinderen niet onder het kinderpardon. GroenLinks wil dat de regels voor kinderen minder streng worden, zodat de twee alsnog kunnen blijven.

Vrouwenestafetteteam door naar finale

Naomi Sedney, Dafne Schippers, Jamile Samuel en Nadine Visser

Het Nederlandse vrouwenestafetteteam heeft zich voor het eerst op een WK geplaatst voor de finale van de 4x100 meter. Ze deden dat in een Nederlands record: 42,32 seconden. Dafne Schippers, Nadine Visser, Naomi Sedney en Jamile Samuel lopen om 14.50 uur de finale.

Er was ook slecht nieuws op de wereldkampioenschappen in Peking: Eelco Sintnicolaas is vanwege een hielblessure gestopt met de tienkamp.