Mohamed Fahmy (midden) en Baher Mohamed (links) in juli
NOS Nieuws

Egypte veroordeelt drie journalisten tot drie jaar cel

Drie journalisten van Al Jazeera zijn in Egypte veroordeeld tot drie jaar cel. De rechter deed dat omdat ze onjuiste informatie verspreidden en niet geregistreerd waren als journalist.

De Canadees-Egyptische Mohamed Fahmy, de Australiër Peter Greste en de Egyptenaar Baher Mohamed werden in december 2013 opgepakt. Ze werden ervan beschuldigd informatie te verspreiden die de veiligheid van Egypte in gevaar zou brengen.

Politiek

Maar de zaak wordt door mensenrechten- en journalistenorganisaties vooral gezien als een politiek proces. De journalisten zouden vooral zijn veroordeeld omdat ze een platform hadden geboden aan de Moslimbroederschap, die oppositie voert tegen het Egyptische bewind.

Het drietal werd eerder al veroordeeld tot zeven en tien jaar cel. Het Egyptische Hof van Cassatie besloot daarna dat de zaak over moest. In de tussentijd werd Greste op een vliegtuig naar huis gezet. Fahmy en Mohamed werden op borgtocht vrijgelaten. Fahmy deed afstand van zijn Egyptische nationaliteit, zodat hij kon worden uitgezet naar Canada. Het is niet duidelijk waarom dat niet gebeurde.

Opgepakt

Na de uitspraak zijn Fahmy en Mohamed meteen weer opgepakt en vastgezet, heeft de vrouw van Fahmy gezegd. Mohamed kreeg nog zes maanden extra celstraf, omdat er een kogel bij hem gevonden zou zijn na zijn arrestaties. In de eerste veroordeling had hij daarom ook drie jaar meer gekregen.

De directeur van het Engelstalige Al Jazeera vindt dat de uitspraak onlogisch is en ingaat tegen het gezond verstand. "De hele zaak is niet op een eerlijke en vrije manier gegaan. Er is geen enkel bewijs dat mijn collega's nieuws verzonnen of een terroristische organisatie ondersteunden."

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken heeft zijn zorgen uitgesproken over de veroordeling van de journalisten. "Een democratie kan alleen functioneren als de macht wordt gecontroleerd. Journalisten spelen daar een belangrijke rol in, ook in Egypte." Nederland roept Egypte op de journalisten vrij te laten, tenzij er sprake is van gegronde aanklachten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl