NOS Nieuws

Turkije doet mee aan luchtaanvallen op IS

Turkse gevechtsvliegtuigen hebben voor het eerst meegedaan aan luchtaanvallen van de internationale coalitie op Islamitische Staat. Volgens een woordvoerder van het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken zijn de aanvallen gisteravond laat begonnen.

De Turken hebben onder leiding van de VS luchtaanvallen uitgevoerd op stellingen van IS in Syrië die gezien worden als een bedreiging voor Turkije. De Turken gebruiken voor IS de Arabische benaming 'Daesh'.

Smart bombs

Naar eigen zeggen gebruikten de Turken 'smart bombs', die op afstand worden afgeschoten zonder dat de Turkse vliegtuigen het Syrische luchtruim binnendringen. Turkije liet in het midden welke en hoeveel doelen zijn aangevallen. Donderdag veroverden IS-strijders nog vijf Syrische dorpen op andere rebellen in hun opmars naar de strategische stad Marea aan de grens met Turkije.

Luchtmachtbasis

De VS en andere bondgenoten hebben er bij Turkije maandenlang op aangedrongen om IS actiever te bestrijden en mee te doen aan de internationale coalitie die luchtaanvallen op IS in Syrië en Irak uitvoert.

Turkije gaf onlangs Amerikaanse gevechtsvliegtuigen toestemming om de militaire basis in Incirlik te gebruiken voor de luchtaanvallen. Dinsdag sloten de VS en Turkije een overeenkomst over de aanpak van IS, waarbij onder meer werd afgesproken dat Turkije ook mee zou gaan doen met de luchtaanvallen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl