Protest tegen uitzetting Gláucio (13) en Márcia (18)
De Angolese Gláucio (13) en zijn zus Márcia (18) moeten in Nederland blijven. Dat vinden GroenLinks, SP en ChristenUnie. "Kinderen zijn per definitie niet crimineel", aldus Kamerlid Linda Voortman van GroenLinks in het NOS Radio 1 Journaal.
Gláucio, Márcia en hun ouders wonen al vijftien jaar in Nederland. Daar lijkt nu een einde aan te komen. Gisterochtend is het gezin thuis opgehaald en overgebracht naar een detentiecentrum in Zeist. Hun uitzetting staat gepland voor volgende week.
Oorlogsmisdadiger
De vader van Gláucio en Márcia zat tijdens de burgeroorlog in Angola in het leger. Hij kreeg daarom bij aankomst in Nederland de zogeheten 1F-status: mogelijk oorlogsmisdadiger. Doordat hun vader die status heeft, komen Gláucio en Márcia niet in aanmerking voor het kinderpardon.
Voortman wil dat het kinderpardon verruimd wordt zodat kinderen als Gláucio en Márcia ook in Nederland mogen blijven. "Het gaat om een beperkt aantal gezinnen en dit zijn kinderen die zelf in ieder geval niets gedaan hebben", zegt Voortman. "Deze uitzetting maakt weer duidelijk wat de gevolgen kunnen zijn van beleid."
Het Openbaar Ministerie heeft jaren geleden al besloten dat de vader niet in aanmerking komt voor vervolging. Maar hij houdt het 1F-stempel, waardoor hij ook geen verblijfsvergunning kan krijgen. Voortman: "Hij zit echt tussen wal en schip."
Nederlands
Ook SP en ChristenUnie zijn tegen de uitzetting. Gláucio en Márcia zijn Nederlands, vinden de partijen, en niet Angolees. De kinderen spreken geen van beide Portugees, de officiële taal van Angola. Gláucio is zelfs geboren in Nederland en Márcia stond op het punt te beginnen aan een rechtenstudie.
Volgens Voortman zou het een optie zijn om alleen de ouders van de kinderen uit te zetten. "Dan zouden we ouders en kinderen uit elkaar halen. Dat zou natuurlijk heel erg zijn, maar dan hebben de kinderen in ieder geval de keuze om hier te blijven."
Ook Defence for Children begrijpt niets van de uitzetting. De organisatie heeft daarom maandagavond een protestbijeenkomst gepland bij het detentiecentrum in Zeist.
Voortman heeft Kamervragen gesteld en overweegt een debat aan te vragen. "Het moet natuurlijk niet zo zijn dat de familie al weg is tegen de tijd dat mijn vragen zijn beantwoord."
Regeringspartij PvdA wil inhoudelijk niet op de zaak ingaan. "Dit doen wij nooit in individuele gevallen", zegt PvdA-Kamerlid Kuiken.