liveblog
Aangepast

NOS op 3

liveblog gesloten

Man in Amersfoort dreigt opnieuw zijn huis op te blazen

De hulpdiensten zijn uitgerukt

In Amersfoort zijn de hulpdiensten massaal uitgerukt vanwege een dreigende situatie in een huis aan de Kapelweg.

Volgens de politie is het dezelfde man die begin deze maand dreigde zijn woning op te blazen. De man is ook nu weer zeer verward. De politie zegt dat er sterke aanwijzingen zijn dat hij opnieuw probeert zijn huis op te blazen.

Veganistische mayo mag geen mayo heten

Een Amerikaanse maker van veganistische 'mayonaise' moet van de voedselautoriteit z'n naam aanpassen. Just Mayo bevat geen eieren en mag daarom geen mayo heten van de FDA, de Amerikaanse voedselwaakhond.

Producten van Just Mayo

Volgens de FDA kunnen consumenten op het verkeerde been gezet worden door de naam Just Mayo en het logo, dat bestaat uit een ei met een plantje ervoor. Overigens vond de FDA mayo ook niet gezond, zoals de makers claimen.

'Schutter Virginia probeerde zelfmoord te plegen'

De schutter die in Virginia twee journalisten heeft doodgeschoten, heeft geprobeerd zelfmoord te plegen. Dat melden Amerikaanse media. Hij verkeert in kritieke toestand. Aanvankelijk werd door Amerikaanse media gemeld dat hij zichzelf had gedood.

Na de schietpartij, in een live-uitzending van televisiestation WDBJ7, vluchtte de schutter. Er volgde een klopjacht op de snelweg.

Tom Dumoulin nieuwe leider in Vuelta

Dumoulin krijgt rode trui

Tom Dumoulin is de nieuwe leider in de Ronde van Spanje. Hij staat één tel voor op de Colombiaan Esteban Chaves, die hij vandaag in de vijfde etappe van de eerste plaats stootte.

Klassement in de Ronde van Spanje

Angry Birds-maker ontslaat 260 mensen

Het spel Angry Birds

De maker van de bekende Angry Birds-spellen, Rovio, moet opnieuw mensen ontslaan. De ontslagen vallen in verschillende landen waar het bedrijf actief is, in totaal moeten 260 medewerkers vertrekken.

"In onze huidige financiële positie moeten we focussen op waar we het beste in zijn: het maken van spellen, animatiefilms en consumentenproducten", zegt directeur Pekka Rantala.

Zware onweersbuien in de loop van de middag

Woon je in het noordwesten van het land? Dan kan je in de namiddag te maken krijgen met onweersbuien, windstoten en hagel. Het KNMI heeft code geel afgegeven, een waarschuwing voor gevaarlijk weer.

Verslaggever en cameraman in VS doodgeschoten in live-uitzending

Een verslaggeefster en een cameraman zijn in de Amerikaanse staat Virginia doodgeschoten tijdens een live-uitzending. De 24-jarige verslaggeefster interviewde een vrouw, toen er een stuk of zes schoten vielen. Kijkers hoorden geschreeuw en de kreet "oh my God". Het is nog onduidelijk wie waarom heeft geschoten. Het is ook niet duidelijk hoe het met de geïnterviewde vrouw is.

De verslaggeefster en cameraman die werden doodgeschoten

Groninger wordt tweede bij WK Pokémon

Mees Brenninkmeijer van 20 uit Groningen is tweede geworden op het WK Pokémon in Boston. Daarmee won hij een studiebeurs van 13.200 euro. "Dat doet de organisatie bewust", vertelt Brenninkmeijer aan RTV Noord. "Ik moet het aan school uitgeven, anders moet ik er veel kansbelasting over betalen."

Het WK wordt gespeeld met Pokémonkaarten

Het WK werd van de week nog opgeschrikt door de arrestatie van twee jongens die mogelijk een aanslag wilde plegen tijdens het toernooi. Brenninkmeijer werd daardoor niet afgeschrikt. "Die jongens waren gewoon niet zo slim."

Dafne jogt ontspannen naar de halve finales

Dafne Schippers kijkt rustig om zich heen terwijl ze zonder moeite en met overmacht naar de halve finales van de 200 meter loopt:

Schippers met gemak naar halves finale 200 meter

Demonstranten maken Merkel uit voor 'volksverrader'

De Duitse bondskanselier Merkel is bij haar bezoek aan een vluchtelingenkamp in Heidenau door omstanders uitgemaakt voor onder meer "volksverrader". Ook verweten ze haar meer geld over te hebben voor vluchtelingen dan voor het Duitse volk.

Merkel uitgejouwd in Heidenau

Merkel is in Heidenau vanwege de demonstraties en rellen die daar dit weekend waren tegen de komst van vluchtelingen. Dit ligt zeer gevoelig in Saksen, de deelstaat waarin Heidenau ligt. De Pegida-beweging, die pleit voor minder islam in Duitsland, heeft daar veel aanhangers.

Thailand vernietigt grote partij ivoor

Een deel van de partij ivoor die is vernietigd

In Thailand is meer dan twee ton ivoor vernietigd die het land was in gesmokkeld. De partij had een waarde van 2,6 miljoen euro. Dierenrechtenorganisaties zijn blij dat Thailand de ivoorsmokkel harder aanpakt en spreken zelfs van een mijlpaal.

Blote voeten op het WK atletiek

  • EPA
    De blote voeten van Abdullah Al-Qwabani
  • EPA
    Abdullah Al-Qwabani

De meeste professionele atleten geven bakken met geld uit aan goede sportschoenen. De 16-jarige Abdullah al-Qwabani uit Jemen pakte het anders aan: hij liep op het WK atletiek op blote voeten de series van de 5000 meter.

En met succes, want hij liep een persoonlijk record. Wel eindigde hij ver achter de andere atleten.

Man doodgedrukt door eigen auto

In een parkeergarage in Utrecht is een jonge man doodgedrukt tussen zijn auto en een slagboom. Toen de man de parkeergarage wilde uitrijden, ging de slagboom niet omhoog. Daarom stapte hij uit zijn auto en drukte een knop in om hulp te vragen. De medewerker van de parkeergarage zag dat de auto begon te rollen en waarschuwde de automobilist. Die probeerde zijn auto te stoppen, maar kwam daarbij vast te zitten.

Deze wisent in Artis is overleden

De laatste wisent, ook wel een Europese bizon genoemd, is in de Amsterdamse dierentuin Artis overleden. Het dier is 23 jaar geworden en dat is een respectabele leeftijd voor haar soort.

In de jaren dertig werd de wisent met uitsterven bedreigd en daarom startte Artis een fokprogramma. Deze wisent was de laatste levende koe die daar aan meedeed. Inmiddels gaat het met de wisent in het algemeen een stuk beter.

Trabzonspor vijfde club in drie jaar voor Chelsea-miskoop Marin

Marko Marin viert met Chelsea de eindzege in de Europa League in 2013. De Duitser kwam niet in actie tijdens de finale in Amsterdam tegen Benfica

Chelsea, Sevilla, Fiorentina, Anderlecht en nu is het Turkse Trabzonspor, de vijfde club in drie jaar voor voetballer Marko Marin. Lang werd hij beschouwd als een van de grootste talenten van Duitsland, maar nergens brak hij echt door nadat hij in 2012 uit Duitsland vertrok.

Nu mag hij het dus een jaar op huurbasis bij Trabzonspor proberen.

Animatie van verijdelde Thalys-aanslag

De Taiwanese animatiestudio Next Media Animation heeft een reconstructie gemaakt van hoe de heldendaad bij de verijdelde Thalys-aanslag volgens hun interpretatie gegaan zou kunnen zijn:

Meer slachtoffers online kopen

Steeds meer mensen zijn slachtoffer van online koopfraude.

Steeds meer mensen die iets kopen via internet, worden opgelicht. Tussen 2012 en 2014 steeg het aantal mensen dat opgelicht met bijna 90.000. Vooral hoogopgeleiden zijn de dupe: zij doen meer op internet en shoppen vaker online. Hacken en identiteitsfraude namen juist af.

Het vooroordeel dat 65-plussers op online gebied niet altijd even scherp zijn gaat in dit geval niet op: zij zijn minder vaak opgelicht bij online aankopen dan mensen onder de 45 jaar.

Ook Hongarije sluist vluchtelingen door

Hongarije lijkt zijn vluchtelingenbeleid te hebben aangepast. Waar het land eerst dreigde de grens met Servië dicht te gooien, worden vluchtelingen nu binnen gelaten om hen vervolgens zo snel mogelijk door te laten reizen. De meesten gaan uiteindelijk naar Duitsland.

.

Daarmee lijkt Hongarije het voorbeeld te volgen van landen als Macedonië en Servië. De Hongaarse regering gaf eerder opdracht tot de bouw van een vijf meter hoog hek langs de grens met Servië, maar dat lijkt nog niet echt op te schieten.

Dat hek zou 175 kilometer lang worden. Maar hier, in het gebied waar de meeste vluchtelingen de grens oversteken, staat helemaal geen hek.

NOS-correspondent Jeroen Wollaars

De verzekering is bij huisnummer 186A duurder dan bij 186

Sommige verzekeraars laten de hoogte van premies niet alleen afhangen van de postcode, maar ook van het huisnummer. Zelfs een huisnummertoevoeging kan tot een hogere of lagere premie leiden, ontdekte de Consumentenbond. Uit een vergelijking blijkt dat een verzekering bij enkele verzekeraars duurder is op bijvoorbeeld huisnummer 186A dan op huisnummer 186.

Bij autoverzekeringen van verzekeraar Reaal/Vivat kan het verschil op jaarbasis oplopen tot 134,16 euro.

Beter begin beurzen Azië

Geen dramatische verliezen op de beurzen in Azië. Sterker nog: winst op de beurs in Shanghai in China op dit moment, en ook positieve cijfers in andere Aziatische landen. Belegger wereldwijd houden die beurzen goed in de gaten na een paar dramatische dagen, waardoor ook in Nederland de AEX-index naar beneden vloog.

Er zijn grote zorgen over de Chinese economie, maar mogelijk zijn die zorgen nu even wat minder nu de centrale bank in China de rente verlaagd heeft.

Werkenden willen meer te zeggen hebben over hun pensioen

Je moet er verplicht aan meedoen als je werkt voor een baas: je pensioen. En daar hebben we te weinig invloed op, vinden veel mensen. Het Sociaal en Cultureel Planbureau onderzocht dat maar 1 op de 8 werknemers vindt dat ze genoeg te zeggen hebben over hun eigen pensioen. Mensen willen vooral vaker zelf kiezen hoeveel risico een pensioenfonds mag nemen en in welke bedrijven wordt belegd.

Zelfstandigen vinden dat ze het wat beter getroffen hebben: van hen zegt eenderde genoeg invloed te hebben.