Protest in Heidenau
NOS Nieuws

Duits protest tegen asielzoekers loopt uit de hand

In de Duitse plaats Heidenau is een demonstratie tegen de komst van asielzoekers uitgelopen op schermutselingen. Tientallen betogers hadden een straat in de voorstad van Dresden geblokkeerd. Ze wilden zo voorkomen dat bussen met vluchtelingen bij een nieuw ingerichte opvanglocatie konden komen.

Toen de politie ingreep, liep de situatie uit de hand. Agenten werden bekogeld met stenen, flessen en rotjes. De politie zette traangas in om de situatie onder controle te krijgen. Meerdere agenten en demonstranten raakten gewond. Ook zijn er arrestaties verricht.

De eerste asielzoekers kwamen uiteindelijk pas om 01.00 uur aan bij de opvanglocatie, een voormalige bouwmarkt. Dit weekend krijgen daar 250 mensen onderdak; op termijn moeten dat er 600 worden. Particuliere beveiligers bewaken het terrein.

NPD

De extreem-rechtse NPD had de demonstratie in Heidenau georganiseerd. Honderden mensen liepen aan het begin van de avond mee in een protestmars.

De komst van asielzoekers ligt zeer gevoelig in Saksen, de deelstaat waarin Heidenau ligt. De NPD trekt er relatief veel stemmen en ook de Pegida-beweging, die strijdt voor minder islam in Duitsland, is groot geworden in Saksen.

De deelstaat heeft dit jaar al 15.000 vluchtelingen opgevangen. Dat is drie keer zoveel als vorig jaar rond deze tijd. Gemeenten zoeken naarstig naar geschikte opvanglocaties, maar stuiten op verzet van inwoners. Vorige maand waren er nog relletjes bij een tentenkamp in Dresden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl