NOS Wielrennen

Dumoulin nieuwe leider in Vuelta

  • NOS
    Tom Dumoulin
  • NOS
    Klassement

Tom Dumoulin is de nieuwe leider in de Vuelta a Espana. De 24-jarige Nederlander van Giant-Alpecin nam de rode trui na de vijfde etappe over van de Colombiaan Esteban Chaves.

Dumoulin finishte in de rit over 167 kilometer van Rota naar Alcalá de Guadaira als vijftiende, op 2 seconden van winnaar Caleb Ewan. Chaves gaf 8 seconden toe en dat bleek er precies één te veel om de leiderstrui te mogen behouden.

Dumoulin is de eerste Nederlander sinds Bauke Mollema (28 augustus 2011) die in één van de drie grote ronden de leiding neemt. De toenmalig Rabobank-renner greep destijds in de Vuelta de leiderstrui, maar droeg het rood slechts één dag.

Ewan wint etappe

De Australiër Ewan (Orica) was in de licht stijgende slotmeters veruit de snelste in de massasprint. Hij hield de Duitser John Degenkolb, die al vroeg op kop was gekomen, en de Slowaak Peter Sagan ruim achter zich.

Tsgabu Grmay, de eerste Ethiopiër in de Vuelta, gaf vanuit het vertrek de aanzet tot de vlucht van de dag. Iljo Keisse en Antoine Duchesne sloten bij hem aan. De drie kregen de zegen van het peloton.

Het trio trapte een voorsprong van ruim zeven minuten bij elkaar, maar dat bleek niet voldoende om het peloton voor te blijven. Vooral door toedoen van Giant-Alpecin werd Keisse op acht kilometer van de meet als laatste vluchter ingerekend.

  • Vuelta
    Uitslag toptien Vuelta-etappe
  • NOS
    Uitslag 11-20
  • NOS
    Caleb Ewan

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl