Docent Mark Moogalian werd door een kogel geraakt in zijn nek
NOS Nieuws

Docent Engels en bankier vielen treinschutter als eerste aan

De treinschutter die vrijdag in de Thalys van Amsterdam naar Parijs werd overmeesterd, is in eerste instantie tegengehouden door een bankier en een docent Engels.

De vrouw van de 51-jarige Frans-Amerikaanse docent Engels Mark Moogalian zat ook in de trein. Zij, Isabelle Moogalian, vertelde aan het Franse radiostation Europe 1 dat haar man had gezien dat iemand met een koffer in een toilet verdween. Hij bleef erg lang binnen en kwam naar buiten met een wapen. Iemand besprong hem en haar man riep tegen haar: "Ga weg! Dit is menens!"

Geraakt

De man die treinschutter Ayoub El Khazzani als eerste besprong, was een 29-jarige Franse bankier. Moogalian ging er ook op af en probeerde Khazzani zijn kalasjnikov af te nemen. Zijn vrouw dook tussen de stoelen. Op een zeker moment keek ze er tussendoor en trof de blik van haar man. Hij riep dat hij geraakt was en zat onder het bloed. Zij rende naar hem toe en zag dat hij in zijn nek was geschoten.

Zij liep daarna de trein in, op zoek naar een dokter. In het volgende rijtuig trof ze de drie Amerikanen en de Brit, die Khazzani uiteindelijk hebben overmeesterd. Een van de Amerikaanse militairen drukte daarna een vinger op de nekwond van haar man om het bloeden te stoppen. Dat hield hij vol totdat hulpverleners het overnamen.

Légion d'honneur

Moogalian herstelt in een ziekenhuis in Lille. Het Élysée-paleis van president Hollande zegt dat ook hij la Légion d'honneur zal krijgen: de hoogste Franse onderscheiding die er is.

De bankier wil anoniem blijven. Ook hij krijgt la Légion d'honneur.

De Amerikanen zullen bij thuiskomst in Sacramento een heldenonthaal krijgen. De burgemeester zegt dat hij een parade voor het drietal organiseert.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl