NOS Nieuws

Hollande eert Thalys-helden: jullie zijn een voorbeeld

Helden ontvangen hoogste Franse onderscheiding

In het Élysée-paleis in Parijs heeft president Hollande de vier mannen die vrijdag in de Thalys een aanslag verijdelden de hoogste Franse onderscheiding gegeven: la Légion d'honneur. Hollande roemde hun heldendaad en benadrukte dat de mannen naar alle waarschijnlijkheid een bloedbad hebben voorkomen.

Drie van de vier hebben de Amerikaanse nationaliteit: de militairen Spencer Stone en Alek Skarlatos, en hun vriend Anthony Sadler, een student. De vierde die de onderscheiding kreeg was de Britse zakenman Chris Norman.

Hollande hield een lovende toespraak waarin hij benadrukte dat de vier hun leven op het spel zetten, niet alleen om zichzelf te redden maar ook het leven van vele anderen. De Franse president bracht in herinnering dat de dader driehonderd kogels bij zich had en dat er aan boord van de Thalys, die van Amsterdam naar Parijs reed, meer dan vijfhonderd passagiers waren. "Jullie heroïsche daad moet een voorbeeld zijn voor een ieder."

Hollande herhaalde ook de woorden die een van de vier, Anthony Sadler, de afgelopen dagen sprak. Sadler had gezegd dat je in tijden van crisis moet opstaan. "Het goede heeft het slechte overwonnen", sprak Hollande, die eraan toevoegde dat de vier ongewapend waren en het gevecht moesten aangaan met een zwaarbewapende man.

Onderzoek

Een Fransman die de dader als eerste tegenkwam in de trein en ook probeerde hem te ontwapenen was er niet bij; hij wil naar verluidt anoniem blijven. Een vijfde betrokkene, een man met de Franse en Amerikaanse nationaliteit, ligt nog in het ziekenhuis. Ook zij krijgen de hoogste Franse onderscheiding.

Dat zo snel is besloten om deze mannen de hoogste Franse onderscheiding te geven, is uitzonderlijk, zegt correspondent Ron Linker. "Meestal gaat daar jaren overheen. Het is ook een beslissing die de president persoonlijk neemt."

De dader, een 26-jarige Marokkaan, zit vast in Frankrijk. Zowel de Belgische als Franse justitie is een onderzoek gestart. De advocaat van de man zegt dat haar cliënt geen terrorist is; hij zou een overval hebben willen plegen.

De PVV vindt dat ook Nederland de mannen een onderscheiding moet geven. Fractievoorzitter Wilders schrijft in vragen aan premier Rutte dat de vier waarschijnlijk ook Nederlandse slachtoffers hebben weten te voorkomen.

Volgens de Kanselarij der Nederlandse Orden is de Erepenning voor Menslievend Hulpbetoon de meest geschikte onderscheiding. Die wordt uitgereikt aan mensen die 'moedig en beleidvol hebben opgetreden met gevaar voor eigen leven'.

Die erepenning wordt maar zelden uitgereikt. De laatste keer was in 2014, aan een oud-militair die met gevaar voor eigen leven een vrouw had gered nadat ze door haar echtgenoot was neergeschoten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl