NOS Nieuws

Onderzoek naar jihadbanden Thalys-schutter

Justitie in België onderzoekt of de Thalys-schutter banden onderhield met jihadisten in België. De krant Het Laatste Nieuws meldt dat er vooral wordt gekeken in extremistische kringen in Antwerpen en Brussel.

De Belgische veiligheidsdiensten denken niet dat Ayoub El Khazzani (26) op eigen houtje opereerde, schrijft De Standaard. Ze vermoeden dat hij hulp kreeg en zoeken naar mogelijke medeplichtigen.

Onderdak

El Khazzani (26) woonde dit jaar enkele maanden in de stad Mortsel bij Antwerpen. Hij zou daar onderdak hebben gekregen bij geloofsgenoten. Hij zei zelf dat hij vaak rondhing op station Brussel-Zuid en daar ook sliep.

De Belgische justitie wil nu weten of de man daar deel uitmaakte van een terreurnetwerk. Ook wordt onderzocht of hij is gestuurd, of hij logistiek werd ondersteund en hoe hij aan zijn wapens kwam.

Overval

El Khazzani zegt zelf dat hij een overval wilde plegen om aan geld te komen, met wapens die hij naar eigen zeggen in een park had gevonden. Hij stapte vrijdag op de Thalys in Brussel-Zuid. Toen de trein in Frankrijk was, haalde hij zijn wapens tevoorschijn en werd hij door enkele mannen overmeesterd.

Eerder meldden Spaanse bronnen al dat de Marokkaan extremistische ideeën had en contacten onderhield met radicale groepen. De man verbleef vorig jaar in Spanje, verhuisde daarna naar Frankrijk en was korte tijd in Syrië.

De Belgische minister van Binnenlandse Zaken Jambon zegt dat El Khazzani niet voortdurend werd gevolgd door de veiligheidsdiensten. "Hij was bij ons bekend, maar niet als zeer gevaarlijk", zei hij op de Belgische radio.

Vader

De vader van El Khazzani heeft vol ongeloof gereageerd op de mislukte aanslag van zijn zoon. "Ik heb geen idee wat hem bezielde", zei hij tegen een Britse krant. Volgens zijn vader was Ayoub een goede, hardwerkende jongen, die het nooit over politiek had. Hij was vooral geïnteresseerd in voetbal en vissen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl