liveblog
Aangepast

NOS op 3

liveblog gesloten

VS verijdelt aanslag op strand Florida

In de VS is een man van 23 opgepakt voor het beramen van een aanslag op een strand in Florida. De man, Harlem Suarez, wilde een rugzak met explosieven en spijkers begraven op het strand van Key West en tot ontploffing brengen.

De FBI arresteerde Suarez gisteren nadat hij onderdelen voor de bom had gekocht van een FBI-infiltrant. Hij had de infiltrant ook verteld over zijn plannen. De verdachte is aangeklaagd voor het bezit van een massavernietigingswapen.

Politie doorzoekt huis verdachte zaak-Lisa

In Koudekerk aan den Rijn heeft de politie het huis doorzocht van de verdachte die mogelijk iets te maken heeft met de dagenlange vermissing van de 13-jarige Lisa uit Spijkenisse.

De politie wil niet zeggen waarnaar is gezocht en of er spullen in beslag zijn genomen. Onder de woning van de 41-jarige verdachte zat tot 1 juni een kinderdagverblijf. De man uit Koudekerk zit nog vast.

Huiszoeking bij verdachte verdwijning Lisa (13)

Amerika laat Israëlische spion Pollard vrij

Israëliërs voeren actie voor de vrijlating van Pollard

Amerika laat de tot levenslang veroordeelde Israëlische spion Jonathan Pollard in november vrij. Pollard werkte voor de inlichtingendienst van de Amerikaanse marine toen hij in 1984 voor Israël begon te spioneren. In ruil voor geld en juwelen gaf hij het land informatie, onder meer over het Palestijnse hoofdkwartier in Tunesië. Op basis van die gegevens bombardeerde de Israëlische luchtmacht het hoofdkwartier in Tunis.

Zijn vrijlating is volgens bronnen van The Washington Post een handreiking aan Israël. De relatie tussen de VS en Israël bekoelde de afgelopen weken door het nucleaire akkoord met Iran, Israëls aartsvijand.

Joodse Spelen voor het eerst in Duitsland

Voor het eerst zijn de Europese Maccabi Games in Duitsland. Dit grootste Joodse sportevenement van Europa wordt gehouden in Berlijn in het Olympiapark. Daar was het in 1936 verboden voor Duitse Joden om deel te nemen aan de Olympische Spelen.

De Spelen worden om de vier jaar gehouden, en deze veertiende editie is dus voor het eerst in Duitsland. Er is een herdenkingsdienst ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Holocaust voorafgaand aan de openingsceremonie, die vanavond is. Veel jonge atleten zijn van plan om voormalig concentratiekamp Sachsenhausen te bezoeken, net buiten Berlijn.

2000 migranten bestormden Kanaaltunnel

Afgelopen nacht hebben zo'n 2000 migranten de Kanaaltunnel bij Calais bestormd in een poging Groot-Brittannië te bereiken. Dat maakte het bedrijf Eurotunnel bekend. Alle 200 beveiligers van de Kanaaltunnel werden ingezet, en ook de politie kwam in actie.

Eurotunnel eiste vorige week een schadevergoeding van bijna 10 miljoen euro van de Britse en Franse regering. Het bedrijf zegt miljoenen euro's uit te geven aan de beveiliging van de tunnel.

Migranten die proberen een vrachtwagen in te klimmen

'Komiek Jon Stewart adviseerde Obama'

Obama was vorige week voor de derde keer te gast in The Daily Show

President Obama heeft in het geheim bezoek gehad van comedian en tv-presentator Jon Stewart, meldt de Amerikaanse politieke website Politico. Obama zou van hem advies hebben gekregen over een begrotingscrisis in 2011 en vorig jaar tijdens de crisis in Oekraïne. Jon Stewart is presentator van de razend populaire Daily Show, waar dagelijks miljoenen mensen naar kijken. Volgende week donderdag is z'n laatste uitzending.

Jon Stewart heeft veel invloed op hoe Amerikanen naar Washington kijken; hij is een van de invloedrijkste opiniemakers in de VS.

Cavani twee duels geschorst voor slaan 'bilprikker'

Uruguay moet het in de eerste twee WK-kwalificatiewedstrijden doen zonder Edinson Cavani. De spits van Paris Saint-Germain is door de Zuid-Amerikaanse voetbalbond gestraft omdat hij de Chileen Gonzalo Jara sloeg, nadat Jara hem tijdens de Copa América met de middelvinger hardhandig in de billen had geprikt.

Gonzalo Jara betast Edinson Cavani en lokt daarmee de spits uit tot een reactie

Celstraf voor explosiedreiger flat Utrecht

De explosiedreiger verlaat de flat met een deken over zijn hoofd voor de privacy

Een 43-jarige man moet minstens zes maanden de cel in omdat hij dreigde zijn flat in Utrecht op te blazen.

De man had ‘s ochtends vroeg de slang van zijn fornuis losgemaakt, waardoor gas in de woning stroomde. Een deurwaarder ontdekte het gevaar, en belde samen met de politie bij de man aan. Die had een aansteker in zijn hand, waardoor de kans op ontploffing reëel was, oordeelt de rechter. Omliggende flatwoningen en een kinderdagverblijf werden ontruimd.

Volgens deskundigen is de man ontoerekeningsvatbaar.

Drugspakketjes spoelen aan op strand bij Petten

Op het strand tussen Callantsoog en Petten is een pakketje met wit poeder aangespoeld, meldt RTV NH. Dat is de tweede keer deze week; eergisteren spoelde er ook al een pakket aan. Om wat voor poeder het gaat is niet bekend. Mogelijk gaat het om cocaïne met een straatwaarde van enkele tienduizenden euro's.

Volgens de douane leek het pakje van vandaag niet op dat van eergisteren. Beide pakketjes worden nu onderzocht. De politie en douane hebben laten weten extra te patrouilleren langs de Noordzeekust.

TU Eindhoven ontslaat Russische onderzoeker om spionage

Op de TU Eindhoven heeft tot vorig jaar een Russische spion rondgelopen. Ivan A. (28) deed in Eindhoven onderzoek naar technologie die in de toekomst gebruikt kan worden voor supercomputers. Hij is verhoord door de geheime dienst en werd daarna ontslagen door de universiteit.

De spionagepraktijken van de onderzoeker kwamen volgens het Duitse tijdschrift Der Spiegel toevallig aan het licht. Inmiddels is de spion weer terug in Rusland en is hij in Nederland niet meer welkom.

Ierse travellers rellend Drenthe uit

Nieuw-Dordrecht in Drenthe heeft al een tijdje last van travellers, een groep caravanreizigers uit Ierland. Ze racen op de weg, schelden en intimideren en vooral de plaatselijke supermarkt moest het ontgelden, waardoor veel caissières niet meer achter de kassa durfden. De Ieren komen al een aantal zomers naar Nieuw-Dordrecht en staan daar dan op de camping.

Die is het zat en vandaag zijn de Ieren dan ook vertrokken, scheldend.

Hulplijn luistert naar verhalen over eenzaamheid

De meeste mensen die vorig jaar met hulplijn Sensoor hebben gebeld, wilden praten over eenzaamheid. Dat gaat om ruim een kwart van bellers, voornamelijk vrouwen tussen de 30 en 60 jaar. Andere veelgehoorde onderwerpen waren psychische problemen en relatieproblemen.

Vorig jaar zijn in totaal ongeveer een kwart miljoen gesprekken gevoerd met Sensoor. Bij de hulplijn werken ruim 900 vrijwilligers, die dag en nacht bereikbaar zijn per telefoon, e-mail en chat voor een anoniem luisterend oor.

Deense militairen moe en gestrest door strijd tegen IS

Gevechtsvliegtuig van de internationale coalitie boven Irak

Het Deense leger wil niet meer meevechten tegen IS. Militairen zijn te moe en gestrest door alle missies waar ze de afgelopen jaren aan hebben meegedaan en vinden het wel mooi geweest. Het ziekteverzuim is nog nooit zo hoog geweest, schrijven legervakbonden aan de Deense premier.

Nu vechten nog zeven Deense straaljagers en 280 militairen mee tegen IS; in oktober beslist het Deense parlement of ze daarmee doorgaan.

Liever schoolspullen dan stierenvechten

Geen dode stieren, maar lerende kinderen, dat wil het Spaanse plaatsje Villafrance de los Caballeros. Het ziet er naar uit dat de 18.000 euro subsidie voor het stierenvechten naar schoolspullen gaat. Niet omdat de regering daar nou zo tegen stierenvechten is, maar ze vinden schoolspullen toch net wat belangrijker.

Goed nieuws voor dierenactivisten die al jaren protesteren tegen de stierengevechten.

'Bijna alle passagiers spugen de boel onder'

Het toestel van Transavia dat zaterdag een noodlanding maakte op Schiphol, wilde in eerste instantie uitwijken naar Eindhoven Airport, maar kreeg daarvoor geen toestemming. Dat blijkt uit opgenomen gesprekken tussen de piloot en de luchtverkeersleiding. Het vliegtuig had moeten landen in Rotterdam, maar vanwege de harde wind moest de piloot uitwijken.

Uiteindelijk moest het, met nog weinig brandstof over, doorvliegen naar Schiphol. "We zitten hier aan de rand van die bui en bijna alle passagiers spugen de boel onder", zegt de piloot nog.

Zestienjarige vindt tand van 560.000 jaar oud

De tand werd gevonden door de 16-jarige Camille (rechts op de foto)

560.000 jaar: zo oud is de tand die vorige week in het zuiden van Frankrijk werd gevonden. Het zestienjarige meisje dat 'm vond was een vrijwilliger bij een groep archeologen.

Het gaat om een tand van een volwassene. "Dit is een belangrijke ontdekking, want we hebben heel weinig menselijke fossielen uit die periode", zei een van de onderzoekers.

Kledingindustrie verliest miljard door namaakkleding

Namaak Versace-overhemden

Nederlandse winkeliers en fabrikanten lopen jaarlijks bijna 1 miljard euro mis door de verkoop van goedkope namaakkleding. Dat staat in een rapport van het Europese merkenbureau OHIM.

Dit komt vooral door mensen die tijdens hun vakantie in het buitenland valse merkartikelen kopen. Ook banen in de kledingindustrie lijden onder de zwarte verkoop van namaakkleding. Daarnaast loopt Nederland belastinginkomsten mis.

Te weinig voedsel in Jemen

In Jemen heeft de helft van de bevolking te weinig te eten, zegt Oxfam Novib. Het gaat om zo'n 13 miljoen mensen. Elke dag komen daar 25.000 mensen bij die maximaal één keer per dag een simpele maaltijd hebben. De oorzaak: de oorlog in het land. Wat er wel nog binnenkomt in Jemen blijft vaak in de havens, omdat het door bombardementen te gevaarlijk is voor hulpverleners.

Dit huis werd eergisteren bestookt door Saudische gevechtsvliegtuigen

Campinggasten terug na bosbranden

Ongeveer 10.000 vakantiegangers in Zuid-Frankrijk moesten gisteren hun camping verlaten vanwege oprukkende bosbranden. Gisteravond mochten ze weer terug. Bij de alarmcentrales hebben zich tien Nederlanders gemeld en voor een paar zijn alternatieve slaapplekken geregeld. Meer dan 60 voetbalvelden natuur is door brand verwoest.

Brandweerman probeert de bosbranden in het zuiden van Frankrijk onder controle te krijgen

Indrukwekkende 'haka' voor overleden leraar

Een eerbetoon aan een overleden leraar zoals alleen Nieuw-Zeelanders dat kunnen. 1700 jongens van de Palmerston North Boys' High School voerden een 'haka' uit als laatste eerbetoon. Wat een haka is? Kijk zelf:

Vader en zoon driften een rondje

Gewoon een filmpje van een vader en zijn zoon die een ritje in de auto maken. Alleen rijdt paps iets wilder dan de gemiddelde automobilist.

Wilde kat neemt de Rhino-express

Een bijzonder beeld: een Afrikaanse wilde kat laat zich vervoeren door buffels en een zeldzame zwarte neushoorn. De neushoorn zelf was er trouwens niet van gediend om chauffeur te spelen voor de kat, en stormde geërgerd weg door de bosjes terwijl de kat zich krampachtig vasthoudt.

Turkije, PKK en IS: wie moet wie nou hebben?

Op dit moment is de NAVO in Brussel bijeen voor een spoedberaad. Dat gebeurt op verzoek van Turkije. Het land voelt zich bedreigd door Islamitische Staat en de Koerdische PKK.

Maar binnen de NAVO is een fundamenteel verschil van inzicht over hoe de strijd tegen IS aan te pakken, omdat de PKK juist tegen IS strijdt. We tekenen even uit met welke belangen iedereen vandaag aan tafel zit.

Turkije, PKK en IS: wie moet wie nou hebben?

Lord moet uit de Britse Eerste Kamer vanwege coke en hoeren

Lord John Sewel was een hoge pief. Hij was vicevoorzitter van the House of Lords en lid van het Hogerhuis, de Britse Eerste Kamer. Totdat hij werd gesnapt toen hij coke snoof in het bijzijn van prostituees. Schandaalkrant The Sun plaatse de foto's, waaronder een waarop de Lord een sigaretje rookt terwijl hij de bh van een prostituee draagt. Een Brits schandaal was geboren.

Zondag gaf hij zijn functie als vicevoorzitter van the House of Lords op, en vandaag stapte hij ook uit het Hogerhuis. "Ik wil mijn excuses aanbieden voor de pijn en de gêne die ik heb veroorzaakt", schrijft hij in zijn ontslagbrief.

De politie is een onderzoek naar hem begonnen en heeft huiszoeking gedaan in zijn flat in Londen.

Lord Sewel, 'busted'

Duizend wetenschappers willen verbod op killerrobots met AI

De toekomst is dichterbij dan we soms denken. Volgens een open brief, ondertekend door duizend wetenschappers, zijn wapens met kunstmatige intelligentie nog maar een kwestie van tijd. Volgens deze wetenschappers kan dit grote problemen opleveren, en ze willen dat deze killerrobots verboden worden.

Onder andere wetenschappers als Stephen Hawking en Elon Musk ondertekenden deze brief.

Nederland smokkelland

Je hoeft maar een paar maanden op een woning te wachten, de overheid betaalt je huur, plus een uitkering van 220 euro en een tijdelijke verblijfsvergunning van vijf jaar. Nederland is volgens mensensmokkelaars een van de voordeligste landen om vluchtelingen naartoe te smokkelen, samen met de Scandinavische landen.

Volgens staatssecretaris Dijkhoff vergeten de smokkelaars wel dat deze opsomming ondertussen al gedateerd is. De wachttijd op een woning duurt langer en een uitkering krijgen de vluchtelingen in eerste instantie niet, alleen 'leefgeld'. Volgens hem bewijst het wel dat Nederland eerder op het netvlies van migranten staat dan andere Europese landen.

Lijstje met voordelen

Hoe een postbode een boekenwurm hielp

Een jongetje wilde graag lezen, alleen had zijn familie niet genoeg geld om boeken te kopen. Hij vroeg de postbode om extra reclameblaadjes, zodat hij in ieder geval iets had om te lezen. De postbode vond dat best sneu, en vroeg op Facebook of mensen misschien een boek wilden doneren. Nu stromen de boeken van over de hele wereld binnen.

Eerste vrouwelijke coach in de NFL

Een American Footbal team in de hoogste competitie in Amerika, de NFL, heeft voor het eerst een vrouwelijke assistent-coach aangenomen. Sinds gisteren werkt Jen Welter bij de Arizona Cardinals als trainer van de inside linebackers, oftewel de centrale verdediging. Voorlopig is het nog een stageplek, maar volgens hoofdcoach Bruce Arians krijgt ze een vaste plek "zodra ze heeft bewezen dat ze de spelers beter kan maken."

Hoogspringer met een halve baard

Als het om hoogspringen gaat, verricht de Italiaan Gianmarco Tamberi geen half werk. Als het om scheren gaat wel. Is dit dé nieuwe look van volgend jaar?

Volgens Tamberi zou deze opvallende baardstijl geluk moeten brengen. Maar de meningen over zijn opvallende uiterlijk zijn verdeeld.

Ideale vakantiebaan: achtbaantester

Er staat een vacature open voor dé perfecte vakantiebaan: achtbaantester. Je zult alle achtbanen in de grootste pretparken van Nederland gaan reviewen en ze beoordelen aan de hand van verschillende criteria. Je wordt uitbetaald in twee toegangskaartjes voor zeven grote pretparken.

Je krijgt wel te maken met concurrentie; er hebben zich al 4000 mensen aangemeld. Je kunt nog tot en met vrijdag solliciteren.

Met wat geluk zit je binnenkort met je notitieboekje in de Goliath

Diabetici verstoken van hulpmiddelen

Enkele duizenden diabetespatiënten in Nederland krijgen mogelijk niet belangrijke hulpmiddelen die ze nodig hebben. Er zijn acute problemen met de levering van insuline-ampullen en infusiesets van het merk Accu-chek. Het bedrijf Roche Diabetes Care, dat de spullen verkoopt, kan tijdelijk niet leveren door verhuizing van het magazijn. De Diabetesvereniging Nederland is verbaasd over de leveringsproblemen en vindt dat die niet mogen leiden tot risico's voor de patiënten.

Een diabetespatiënt meet zijn glucosewaarde

Veendijken nog te droog

Na de regen van de laatste dagen zou je het niet zeggen, maar dijken hebben nog steeds veel last van de droogte. In de buurt van Gouda moet vandaag een dijk worden verstevigd. Veel oude veendijken kunnen bij warm weer snel uitdrogen, waardoor er scheuren onstaan en de dijk kan doorbreken. Zoiets gebeurde in 2003 in het Utrechtse dorp Wilnis, waardoor 2.000 mensen moesten worden geëvacueerd.

In 2003 brak de ringdijk bij Wilnis

Powerbank vliegt in brand

Angstige momenten voor Katie Emslie, een 26-jarige studente uit Groot-Brittannië. Ze werd 's nachts wakker en ontdekte brand in haar kamer, met knallen en veel rook. Wat bleek: haar powerbank was ontploft en in brand gevlogen. Het meisje probeerde de vlammen te doven met haar handen, waar ze nu brandwonden aan heeft overgehouden. De powerbank lag achter het bed en is bij de knal over haar heen gevlogen. Het meisje had de powerbank gekregen van haar mobiele aanbieder, die stelt nu een onderzoek in.

De hand van Katie

Oostenrijks onderzoek naar Wilders

In Oostenrijk is aangifte gedaan tegen Geert Wilders vanwege uitspraken over de islam. Hij deed die uitspraken een paar maanden geleden op een congres van de FPÖ, een rechtse politieke partij in Oostenrijk. Hij vergeleek de Koran met het boek 'Mein Kampf' van Adolf Hitler. Ook zei Wilders dat Europa in oorlog is met de islam. Justitie in Oostenrijk is nu aan het onderzoeken of Wilders zich schuldig heeft gemaakt aan opruiing. Wilders blijft er koel onder: