Israëliërs voeren actie voor de vrijlating van Pollard
NOS Nieuws

Amerika laat Israëlische spion Pollard vrij

Amerika laat de Israëlische spion Jonathan Pollard in november vrij. Hij is de enige die in de VS een levenslange straf heeft gekregen voor het doorspelen van geheimen aan een bevriend land.

Pollard werkte voor de inlichtingendienst van de Amerikaanse marine toen hij in 1984 voor Israël begon te spioneren. In ruil voor geld en juwelen gaf hij het land informatie, onder meer over het Palestijnse hoofdkwartier in Tunesië. Op basis van die gegevens bombardeerde de Israëlische luchtmacht het hoofdkwartier in Tunis.

Asiel

In 1985 trok een collega bij de marine aan de bel. Het viel hem op dat Pollard geheime dossiers meenam, maar die niet naar andere Amerikaanse inlichtingendiensten bracht.

Korte tijd later werd Pollard opgepakt bij de Israëlische ambassade in Washington, waar hij asiel wilde aanvragen. Hij pleitte schuldig en kreeg in 1987 levenslang voor spionage.

Aartsvijand

Israël zet zich al jaren in voor de vrijlating van Pollard. Hij heeft sinds 1995 de Israëlische nationaliteit.

Zijn vrijlating is volgens bronnen van The Washington Post een handreiking naar Israël. De relatie tussen de VS en Israël bekoelde de afgelopen weken door het nucleaire akkoord met Iran, Israëls aartsvijand. De Amerikaanse minister Kerry spreekt de bewering tegen. Hij zei vanmiddag dat Pollards naam niet is gevallen tijdens de onderhandelingen over het akkoord.

Jonathan Pollard is inmiddels 60 jaar. Hij komt op 21 november vrij en mag dan vijf jaar de Verenigde Staten niet uit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl