Drone van de Amerikaanse luchtmacht
NOS Nieuws

Wetenschappers pleiten voor verbod op killerrobots

Killerrobots zijn geen science fiction meer: wapens die zich zelfstandig verplaatsen en kunnen schieten zonder dat er een mens aan te pas komt. Technisch is het al bijna zover, zegt hoogleraar Informatica Arnold Smeulders van de Universiteit van Amsterdam in het NOS Radio 1 Journaal. "Dit is absoluut geen verre toekomst meer, het is veel dichterbij dan we denken."

Smeulders is een van de duizenden wetenschappers uit de hele wereld die in een open brief waarschuwen tegen autonome wapens. De ondertekenaars pleiten voor een verbod op dit wapentuig. Onder de brief staan de namen van bekende wetenschappers als Stephen Hawking en Elon Musk.

Lofwaardig

Bij killerrobots moeten we denken aan drones en voertuigen die zelf hun route zoeken en die kunnen schieten op doelen als voertuigen, tanks en mensen. Smeulders: "Je kunt ook denken aan heel veel kleine voertuigen die je zo massaal inzet dat ze het frontwerk van soldaten overnemen."

Legers die deze robots inzetten, sparen de levens van hun eigen militairen. "Dat is lofwaardig, maar er zijn ook landen waar het voor strijders eervol is om te sterven. Het is dan ook de vraag of het effectief is om drones in te zetten tegen terrorisme, want voor iedere gedode rebel krijg je er tien terug."

Ethiek

Deze en andere vragen moeten volgens Smeulders eerst onder ogen worden gezien. "Veel nieuwe technologie is neutraal, dat wil zeggen dat je er goede of slechte dingen mee kunt doen. Daarom hoor je eerst de vraag te stellen welke ethiek erbij hoort."

In dit geval kun je de vraag stellen welk probleem je oplost en voor wie. "Met autonome wapens spaar je het leven van je eigen mensen, maar maak je een conflict niet groter?"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl