De foto die gisteren in The Sun verscheen
NOS Nieuws

Coke snuivende Lord geeft Hogerhuiszetel op

De in opspraak geraakte Britse politicus Lord John Sewel geeft zijn zetel in het Hogerhuis op. Hij kwam onder vuur te liggen door een filmpje dat de schandaalkrant The Sun on Sunday zondag publiceerde. Op de beelden is te zien dat Sewel cocaïne gebruikt in het bijzijn van prostituees. Hij schept op over zijn onkostenvergoeding van 200 pond per dag, die hij "gebruikt voor dit soort dingen, niet om te lunchen".

"Ik wil mijn excuses aanbieden voor de pijn en de gêne die ik heb veroorzaakt", schrijft hij nu zijn ontslagbrief. Met zijn vertrek hoopt hij de aangerichte reputatieschade van het Hogerhuis "te beperken en helpen herstellen."

Rotte appel

Sewel was vicevoorzitter van het House of Lords en bovendien voorzitter van de commissie die moet toezien op de gedragingen van de 'peers'. Die functies gaf hij zondag meteen op, maar hij wilde wel aanblijven als lid van het Hogerhuis. Nu is hij tot de conclusie gekomen dat hij het Hogerhuis "de beste dienst bewijst door te vertrekken".

Zowel binnen als buiten zijn Labourpartij stond Sewel onder grote druk. Zo noemde voormalig Lagerhuis-voorzitter Betty Boothroyd hem "een rotte appel".

De politie is een onderzoek naar hem begonnen en heeft huiszoeking gedaan in zijn flat in Londen. Gisteren kwam er bovenop het filmpje ook nog eens een foto van Sewel naar buiten waarop hij een oranje beha en een leren jack draagt, terwijl hij een sigaretje rookt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl