Migranten bij de Eurotunnel
NOS NieuwsAangepast

Britten investeren 10 miljoen in beveiliging Eurotunnel na bestorming

De Britse overheid investeert bijna 10 miljoen euro in extra beveiliging van de ingang van de Eurotunnel in Calais. Dat heeft minister Theresa May van Binnenlandse Zaken bekendgemaakt.

May vergaderde met haar Franse collega Cazeneuve over het migrantenprobleem, nadat maandagnacht 2000 migranten de Kanaaltunnel hadden bestormd in een poging Groot-Brittannië te bereiken.

Alle tweehonderd beveiligers van de Kanaaltunnel werden ingezet. Ook de politie kwam in actie. De migranten probeerden in de tunnel te komen tussen middernacht en 06.00 uur gisterochtend.

Het overgrote deel van de migranten werd meteen weer naar buiten geduwd. Circa 200 anderen werden opgepakt. Zes migranten raakten gewond.

Britten investeren 10 miljoen in beveiliging Eurotunnel

Vertraging

De bestorming leidde gisteren tot grote vertragingen bij de treinen die door de tunnel moesten. Vanaf de Britse kant moesten reizigers ongeveer een uur langer wachten tot ze konden vertrekken, vanuit Frankrijk was de vertraging een half uur.

Eurotunnel heeft dagelijks te maken met migranten die naar de andere kant van het Kanaal proberen te komen, soms met fatale gevolgen. Deze zomer kwamen acht migranten om bij hun poging in de Kanaaltunnel te komen.

Schadevergoeding

Eurotunnel eiste vorige week een schadevergoeding van bijna tien miljoen euro van de Britse en Franse regering. Het bedrijf zegt miljoenen euro's uit te geven aan de beveiliging van de tunnel.

Daarnaast zegt het bedrijf inkomsten mis te lopen door het grote aantal migranten dat de oversteek naar Groot-Brittannië probeert te maken en problemen en vertragingen veroorzaakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl