Header Grieken

'We konden mijn vaders operatie niet betalen'

Voor de normale Griek begint de situatie nijpend te worden: steeds meer pinautomaten in het land zijn leeg, en zullen dat voorlopig ook blijven nu er geen extra noodsteun komt.

Wie wel nog wat geld uit de muur kan trekken zit vast aan een maximum van 60 euro per dag. De banken blijven zeker nog een paar dagen dicht. Het geld raakt 'gewoon' op.

Linda (29) en Alexis (30) wonen in Griekenland. Ze leven in een land waar de banken dicht zijn en waar rijen voor de pinautomaat staan. Ze mailen ons deze week iedere dag hun verhaal. De situatie in Griekenland, door de ogen van twee jonge mensen.

Vandaag stelden we de vraag: tegen welke problemen lopen jullie aan nu het geld op raakt?

De Griekse Ermelinda Xheza

We hadden geld nodig om de ziekenhuisrekening te betalen, maar we kunnen niet bij ons geld.

Linda

"Zondagnacht kreeg mijn vader last van zijn hart. We moesten naar de eerste hulp en hij werd geopereerd. We hadden geld nodig om de ziekenhuisrekening te betalen, zijn verzekering dekt niet alles. Omdat we geen toegang hebben tot onze bankrekening en dus niet bij ons geld kunnen, moesten we vrienden en familie vragen ons geld te lenen."

"Andere mensen in het ziekenhuis hadden hetzelfde probleem. Door deze situatie kunnen we in Griekenland het meest waardevolle bezit niet meer beschermen: het leven zelf."

"De moeder van mijn beste vriendin zit in Londen en kon plotseling haar creditcard niet meer gebruiken. Ze moest haar vrienden daar vragen om een ticket voor haar te kopen, zodat ze terug kon. Kennissen van mij die in het buitenland studeren hebben ook geen cash meer. We zitten in een hele moeilijke situatie: we zijn erg kwetsbaar"

"Het gebrek aan geld heeft natuurlijk ook consequenties voor kleine zelfstandigen. Mensen kopen wel nog steeds dingen, gaan naar restaurants en cafés - alleen niet meer in dezelfde mate als eerst. En: hoe langer de banken dicht blijven en hoe langer er geen overeenkomst is, hoe meer het 'normale westerse leven' alleen nog voorbehouden is aan de rijke mensen."

De Griekse Alexis Tsakanikas

Mensen kopen alleen nog maar de absoluut noodzakelijke dingen.

Alexis

"Er zijn zeker problemen doordat we maar zo weinig kunnen pinnen. Zelfs bij de kapper in mijn dorp zijn veel afspraken gecanceld en worden er amper nieuwe afspraken gemaakt, sinds het referendum."

"Mensen bezuinigen op aankopen, omdat ze onzeker zijn over wat morgen zal brengen. Ze kopen alleen de absoluut noodzakelijke dingen: daar vallen een knipbeurt of een nieuw overhemd bijvoorbeeld niet onder. Kleine buurtzaakjes lijden dus echt onder het tekort aan cash."

"Ook grotere zaken zoals supermarkten en bijvoorbeeld het IT-bedrijf waar ik werk komen in de problemen en zullen het niet lang meer volhouden. Ze hebben flinke bedragen nodig om leveranciers te betalen."

"Dat gaat meestal om grote transacties, die met cheques moeten worden betaald. Dat terwijl cheques op dit moment niet worden vertrouwd: ze worden niet geaccepteerd, niemand neemt een cheque aan. En ook morgen zijn de banken nog dicht."

"Ik hoop dat meneer Dijsselbloem en anderen hun fouten toegeven en hun verantwoordelijkheid nemen voor de mislukte onderhandelingen. Meneer Varoukis heeft ontslag genomen: dat zouden zij ook moeten doen."

Deel artikel: