'De uitkomst zal ons de komende decennia blijven achtervolgen'

D-day voor de Grieken. Ze brengen vandaag hun stem uit in een referendum over de Europese bezuinigingseisen. Halverwege de middag heeft meer dan 40 procent van de Grieken gestemd, en daarmee is de opkomst hoog genoeg voor een rechtsgeldige uitslag.

Linda (29) en Alexis (30) wonen in Griekenland. Ze leven in een land waar de banken dicht zijn en waar rijen voor de pinautomaat staan. Ze mailen ons deze week iedere dag hun verhaal. De situatie in Griekenland, door de ogen van twee jonge mensen.

Vandaag stelden we de vragen: hoe verliep het stemmen vandaag en wat verwachten de Grieken van de uitkomst?

De Griekse Ermelinda Xheza

Een 'nee' is geen nee-zeggen tegen Europa, maar tegen bezuinigingen. Dat vertelt onze regering ons. Als dat niet klopt, dan leidt de regering ons naar een catastrofe.

Linda

"Ik ben vanmorgen al vroeg gaan stemmen. Op dat moment was het erg rustig, er was alleen iemand aanwezig om de transparantie van de stemmingsprocedure in de gaten te houden. Er was gek genoeg geen stemcomité, dat normaal wel altijd aanwezig is in stembureau's."

"Er was ook een incident in het westen van Athene. Stavros Theodorakis, leider van de liberale partij De Rivier en voor de schuldendeal, werd verbaal aangevallen door een groep nee-stemmers toen hij kwam stemmen."

"Vooralsnog gaan mensen ervan uit dat de uitkomst van het referendum 'nee' is. Maar wat de uitkomst ook zal zijn, onze levens zijn morgenochtend niet meer hetzelfde. Een 'ja' of 'nee' zal ons de komende decennia blijven achtervolgen."

"Maar zelfs als het antwoord uiteindelijk inderdaad 'nee' is, denk ik niet dat het een 'nee' tegen Europa is. Het is een 'nee' tegen bezuinigingen. Dat vertelt onze regering ons. Als dat niet klopt, dan leidt de regering ons naar een catastrofe."

De Griekse Alexis Tsakanikas

De meeste mensen om me heen weten wat ze gaan stemmen, hoewel ze niet precies weten wat het doel van het referendum is of wat er nou echt wordt gevraagd.

Alexis

"Vanmorgen om 7.00 uur gingen de stembussen open. Ik was een van de eerste die ging stemmen in mijn dorp. Alles verliep rustig en kalm."

"De meeste mensen om me heen weten wat ze gaan stemmen, hoewel ze niet precies weten wat het doel van het referendum is of wat er nou echt wordt gevraagd. Maar wat de Grieken betreft is het duidelijk: 'ja' is ja zeggen tegen de eurozone, 'nee' is voor het stoppen van de bezuinigingen. Toch vragen de meeste Grieken zich af of het allebei kan."

De media zijn gestopt met speculeren over wat de uitkomsten kunnen betekenen, om de stemmers niet te beïnvloeden. Wij wachten gewoon rustig af op het resultaat en zien morgen weer verder."

Spannend

Volgens de opiniepeilingen wordt het een nek-aan-nekrace tussen het ja (nai)- en het nee(oxi)-kamp. De peilingen laten ook zien dat een steeds groter wordende groep Grieken niet gaat stemmen omdat die geen keuze kan of wil maken.

Volkspeiling verdeelt de Grieken

Deel artikel: