Oxi. De Grieken hebben gesproken. Een ruime meerderheid, 61 procent, stemde gisteren tégen de maatregelen van de schuldeisers: ga maar opnieuw onderhandelen, regering. Een overwinning voor premier Tsipras, die zijn landgenoten had gevraagd om 'nee' te stemmen. Zijn kamp is dus blij, maar het 'ja'-kamp moet toekijken.
Linda (29) en Alexis (30) wonen in Griekenland. Ze leven in een land waar de banken dicht zijn en waar rijen voor de pinautomaat staan. Ze mailen ons deze week iedere dag hun verhaal. De situatie in Griekenland, door de ogen van twee jonge mensen.
Vandaag stelden we de vragen: hoe kijken jullie naar de uitslag van het referendum en naar de toekomst?
Opnieuw is alles en daarmee niets veranderd.
"Er is geen reden om te treuren, dit is misschien toch wel het beste voor Griekenland. Niemand wist überhaupt wat er ging gebeuren en dat weten we eigenlijk nog steeds niet. Opnieuw is alles en daarmee niets veranderd."
"60 procent van de Grieken zei 'nee' tegen de harde maatregelen die onze economie en levens verwoestten. 40 procent zei 'ja' tegen de eurozone en een eerlijk, democratisch en solidair Europa."
"Na de uitslagen, zei de premier dat hij die niet interpreteert alsof het een opdracht is om uit de euro te stappen. En hij heeft gelijk. Ik ben trots om hem onze premier te mogen noemen. Hij vroeg ons te herenigen en samen aan een oplossing te werken. Op social media zie je al wat terug van die hereniging."
"Deze ontwikkelingen geven mij weer hoop en rust. Het is nu weer wachten op de volgende bijeenkomst van de Eurogroep en op de stappen die daarop volgen."
Ik hoop met heel m'n hart dat ik het fout had, en dat een 'nee' leidt tot een betere toekomst voor Europa en Griekenland.
"We hebben respect voor het feit dat het 'nee'-kamp heeft gewonnen met zo'n groot verschil. Maar dat betekent niet dat ik ze feliciteer of daar blij mee ben. Helemaal omdat we nog steeds niet weten wat er nu gaat gebeuren. Gaan het IMF en Europa hun hele beleid aanpassen, omdat de Grieken hebben gezegd dat ze hun strenge regels niet accepteren?"
"Ik denk dat de harde regels die het IMF en Europa ons hebben opgelegd er ook toe hebben geleid dat we nu in deze situatie zitten. Maar ik zie niet wat er nu kan gebeuren om Griekenland uit deze situatie te halen."
"Gisteren verzamelde het 'nee'-kamp zich voor het parlement om hun overwinning te vieren. En ik hoop dat ik het met mijn 'ja'-stem mis had. Want het belangrijkste is dat ons land gered wordt."
"De prioriteit is nu om in 48 uur een akkoord te behalen, zoals beloofd werd. De enige oplossing die ik zie is dat de eurozone volwassener keuzes maakt dan de Grieken. En dat ze ons willen helpen met het zoeken naar een akkoord dat ons land niet ruïneert."
- Woensdag 1 juli: 'Bij alle Grieken leeft een ongekende angst voor morgen, de volgende dag'
- Donderdag 2 juli: 'Een overwinning van het nee-kamp móét worden voorkomen'
- Vrijdag 3 juli: 'Niemand weet waar we zondag nou precies voor stemmen'
- Zaterdag 4 juli: ''Het is nu wel duidelijk dat bezuinigingen niet werken'
- Zondag 5 juli: 'De uitkomst zal ons de komende decennia blijven achtervolgen'