Grieken bij de pinautomaat

'Bij alle Grieken leeft een ongekende angst voor morgen, de volgende dag'

"De meeste mensen in Griekenland en Europa weten niet van elkaar hoe ze leven en denken. Ze kennen alleen stereotypen, doorgegeven van generatie op generatie en in de media."

Dat schrijft de Griekse Alexis Tsakanikas in een mailtje aan ons. Hij is 30 en werkt in de IT. We hebben hem gevraagd om te schrijven over de situatie in Griekenland. Dat wilde hij graag, net als zijn landgenoot Ermelinda Xheza. Zij is 29 en in het bezit van twee universitaire masters.

Dit is hun verhaal. Voor NOS op 3 kijken zij naar Griekenland, zodat we het land kunnen zien door de ogen van de Grieken die zondag in een referendum mogen stemmen over hun toekomst.

De vraag bij het referendum: moet Griekenland een deal sluiten met de schuldeisers in ruil voor nieuwe steun (lees: geld)? Of niet, met het risico dat Griekenland die broodnodige steun niet krijgt?

De Griekse Ermelinda Xheza

'Ik heb mijn stad nog nooit zo gezien'

"Alle Europeanen weten van de Griekse crisis. Vrijdag kondigde onze regering het referendum aan en sindsdien rent iedereen naar de bank om geld te halen. Maandag bleven die dicht en kregen we te horen dat we maar 60 euro per dag op konden nemen. Mensen gingen naar de supermarkt en haalden wat ze kwijt konden in hun huis - rijst, pasta, blikvoedsel."

"Vandaag zijn de banken open voor mensen met een pensioen, maar ze kunnen maar 120 euro pinnen. Ik heb mijn stad nog nooit zo gezien. Oude mensen die uren in de rij staan - waar is de menselijke waardigheid? Niemand zou arm moeten zijn omdat hun regering slechte beslissingen heeft gemaakt."

Ik geloof dat de ja-stemmers gaan winnen.

Ermelinda

"Sommige mensen gaan 'ja' zeggen bij het referendum, anderen 'nee'. En sommigen zeggen helemaal niks. Maar bij alle Grieken leeft een ongekende angst voor morgen, de volgende dag."

"Wat de overheid nog niet heeft gedaan, is uitleggen wat er gebeurt als de nee-stemmers winnen. Maar ik geloof dat de ja-stemmers gaan winnen. Europa heeft Griekenland nodig, en Griekenland Europa. We blijven niet bij Europa om gedeelde belangen, maar omdat we blijven geloven in de visie van de EU, die staat voor democratie, vrijheid en solidariteit."

De Griekse Alexis Tsakanikas

'Alles is hetzelfde vandaag'

"Veel mensen, vooral ouderen, staan in de rij voor de bank in de hoop een stukje pensioen op te nemen. Op straat staan extra agenten om overvallen te voorkomen. En winkeliers sturen hun personeel naar huis. Onbetaald, tot het referendum."

"Mensen zoeken in afvalbakken naar voedsel en bedelen voor kleingeld om melk en brood voor hun kinderen te kopen. Griekenland gaat failliet! Dat was voor mij en veel anderen onvoorstelbaar."

Wie heeft baat bij nog meer bezuinigingen?

Alexis

"De mensen zijn boos, en vastberaden. Journalisten en veel mensen steunen de overheid en geven de schuld aan de Troika (ECB, IMF en de Eurogroep). Die willen een beleid dat niet werkt voor Griekenland. Onze economie krimpt elke dag, al vijf jaar lang. Wie heeft baat bij nog meer bezuinigingen? Griekenland niet, en de Grieken al helemaal niet!"

"En hoewel de meeste mensen in de eurozone willen blijven, vragen zij zich steeds vaker of onze partners ons misschien niet écht willen redden."

Deel artikel: